Linkovi

Bahrain najjaci saveznik Washingtona izvan NATO-a, 30/10.01 - 2001-10-30


Predsjednik Bush je državu Bahrain okarakterizirao kao najvažniju zemlju saveznicu u borbi protiv terorizma ,a koja nije članica NATO saveza , odavajući tako priznanje ovoj zemlji za njenu vojnu pomoć Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma. Ova mala zemlja smještena u Pezijskom zaljevu služi kao luka za petu američku mornaričku flotu i kao logistički centar za dva nosača aviona. Vlada ove zemlje također bilježi znčajan demokratski napredak koji građani rado prihvataju, medju njima i oni koji su u prošlosti zatvarani i deportirani zbog političkih ubjeđenja. Kada su Sjedinjene Države započele sa bombardiranjem ciljeva u Afganistanu, prosvjedi su izbili u mnogim muslimanskim zemljama, ali ne i u Bahrainu. Mnogi nisu bili zadovoljni zbog početka napada, ali ih je vrlo malo odlučilo izaći na ulice zbog toga. Razlog leži u tome , kako kažu analitičari, da je narod, uopćeno gledano zadovoljan načinom na koji se odvija situacija u Bahrainu. Njihova vlada nije njihov neprijatelj. Međutim, prije pet godina, to nije bio slučaj. Sukobi i ulični nemiri su bili česti, što bi ponekad paraliziralo vladu i odagnalo ulaganja kompanija zapadnih zemalja. Onda je 1999 godine, šeikh Hamad bin asa al-Khalifa postao novi emir, i odmah gledao da osigura više sloboda i demokracije.

Više od hiljadu političkih zatvorenika je pušteno na slobodu, te se veliki broj disidenata kojima je bio zabranjen povratak, vratio kućama. Sada se šeikh Abdul Ameer al Jamri, na primjer, koji je bio zatvoren četiri godine, redovito sastaje sa emirom kako bi razgovarali o državnoj politici. Njegov sin je za Wall Street Journal izjavio: “Odjednom smo dobili ono što nikada nismo imali u ovoj zemlji”. Općinski izbori su zakazani za 2002 godinu, te parlamentarni godinu nakon toga. Oni će potvrditi sadašnje tokove, kaže Gregory Gause, direktor odjela za proučavanje politike Srednjeg istoka na univerzitetu Vermont, i dodaje: Može se reći da se atmosfera promijenila i mnogo dublje, nego samo ono što se vidi. Ona obećava stvari koje će se desiti u obliku političkh reformi, ta obećanja izgledaju črvsta, te se sam proces kreće prema uspostavi legalno izabranog bahreinskog parlamenta.

Bahreinski susjed, Saudijska Arabija na promjene u Bahreinu ima dvostruko gledanje : Saudijskoj kraljevskoj porodici se dopada ova novouspostavljena stabilnost, ali se istodobno pita da li je Bahrain sa usvajanjem zapadnjačkih principa otišao predaleko. Udaljeni jedva 15 minuta , Bahreinski barovi i diskoteke preko vikenda privlače Saudijce, što vrijeđa mnoge vjernike.

Ovo odražava toleranciju itekako vrijednu oponašanja u drugim dijelovima arapskog svijeta , kaže Fawaz Gerges, profesor nauka o Srednjem istoku na fakultetu Sarah Lawrence. Ne samo vatreni noćni život, već sve vrste ozbiljno kreativnog djelovanja zabranjene su u nekim islamskim društvima. Međutim, on naglašava da bi stanje u novom Bahreinu moglo biti privremeno.

Čini mi se da je većina eksperimenata u Arapskom svijetu u posljednjih 13 godina uspjela, pa potom propala, te na nesreću ono što se lako ostvari, može lako biti oduzeto. Ne radi se naime o novom gradjanskom društvu koje je natjeralo bahreinsku vladu da uvede neke od liberalnih reformi kojih smo svjedoci, već je to učinio novi emir, dodaje gospodin Gerges i zaključuje da napetosti još uvijek postoje između većinskih Šiita i manjinskih Sunita, koji dominiraju zemljom. Međutim, situacija u Bahreinu pokazuje da uvođenje islamskih grupa u politički sistem radije nego da ih se odbija ili progoni, dovodi konačno do toga da oni podržavaju taj sistem.

XS
SM
MD
LG