Linkovi

Haloween manje strasan od stvarnosti,30/10/01. - 2001-10-30


Tradicionalna američka proslava Noći vještica - HALOWEEN-a, koja se obilježava 31. oktobra svake godine, dakle uoci Dana mrtvih, bogata je proslavama za djecu, ali i odrasle. Odrasli i djeca se za tu priliku oblače u kostime i nose maske koje su ponekad zastrašujuće. Međutim, postavlja se pitanje koliko će zabave Amerikanci pronaći u ovogodišnjoj proslavi Halloweena i lažnog zastrašivanja, nakon što su bili svjedoci stvarnog straha i terorističkih napada. U mjestu Silver Spring u saveznoj američkoj državi Maryland, Barijeva prodavnica pod nazivom Magična radnja tradicionalno ostvaruje veći profit u ovom dijelu godine. Međutim, prema riječima vlasnika Barryja Taylora, to ove godine nije slučaj, skoro dva mjeseca poslije terorističkih napada i sve većeg broja preminulih i oboljelih od antraxa.

U radnji imam sve tradicionalne kostime, znate, velike kostime životinja, lavova i tigrova i medvjeda, ali nemam dobru prodaju. Obično smo u ovo doba godine prenatrpani poslom. Može biti da mnogo ljudi više ne izlazi napolje i ne oblači se u kostime.Ukoliko odu negdje kako bi nešto proslavili, vjerovatno je to bar i onda se oblače kao i obično zbog tragedije koja je zadesila našu zemlju i zbog rata u kojem se nalazimo, kaze vlasnik radnje.

Međutim, neke druge radnje bilježe porast u prodaji patriotskih , takozvanih superherojskih kostima kao što je kostim Čovjek pauk, ili kostimi vatrogasaca i policajaca koji su spašavali ljudske živote i koji su izgubili vlastite tokom napada u New Yorku. Međutim, njujorške škole nisu zabranile nošenje kostima , već su izbor ostavile svakoj školi ponaosob da donese tu odluku. Kate Edmunds radi kao organizatorica proslava u jednoj njujorškoj komapniji i kaže da ove godine planira kod kuće organizirati zabavu za svog petogodišnjeg sina. Većina Amerikanaca se nije nikada prije dvoumila kada je riječ o proslavi Noći vještica, čak ni u posljendjih nekoliko godina otkada su maske i kostimi sve odvratniji i stvarniji u prikazivanju nakaza. No, izgleda da se takvo raspoloženje sada promijenilo.

XS
SM
MD
LG