Linkovi

Udari na Kabul i Kandahar - 2001-10-16


Zračni napadi na Kabul bili su najteži od kada Sjedinjene države predvode zračnu kampanju, koja je otpočela 7 oktobra. Uz to je izvješteno o explozijama i protuzračnoj vatri u okolini Jalalabada i Kandahara. Vrativši se na nosače aviona piloti kažu da napadaju ciljeve koji su ranije promašeni.

U biti je to svake noći drukčija misija i mi smo najvećim dijelom već postigli ono što smo ovdje trebali da uradimo, kaze jedan od pilota.

Zvaničnici Talebana kažu da je u ponedjeljak ubijeno 12 civila u glavnom gradu provincije Badghis. Na konferenciji za novinare u Pentagonu, zapovjednik združene komande američkih oružanih snaga general Richard Myers je rekao da su udari usmjereni protiv vojnih objekata, kao što su raketne stanice i zračne baze. On je medjutim potvrdio da je bilo civilnih žrtava.

U subotu smo imali jedan nesretni slučaj kada smo promašili cilj u blizini aerodromske piste u Kabulu. Naši planeri, medjutim, čine sve što mogu kako bi izbjegli takve nezgode, ali se na nesreću te stvari ponekad dese, kazao je general Myers.

Na istoj konferenciji za novinare, ministar odbrane Donald Rumsfeld je ponovio da se Sjedinjene države bore protiv terorista i Talebanskog režima koji im pruža utočište, a ne protiv Afganistanskog naroda. Ministar Rumsfeld je potom dodao.

Tokom vikenda smo iz zraka izbacili više od 68 hiljada dnevnih obroka u Afganistan što je ukupno 275 hiljada od početka. To donosi neophodnu hranu izgladnjelom narodu Afganistana jednako kao i poruku prijatljestva od Američkog naroda.

U medjuvremenu u Afganistanu, talebanima opozicione snage Sjevernog saveza zauzimaju položaje u okolini Kabula. Medjutim njihove vodje u više navrata su se složili sa Američkim i Pakistanskim zahtjevima da se suzdrže od bilo kojeg pokušaja ulaska u glavni grad.

XS
SM
MD
LG