Linkovi

Konačno Oscar  za Jeff Bridgesa


Konačno Oscar  za Jeff Bridgesa
Konačno Oscar  za Jeff Bridgesa

Jeff Bridges potiče iz čuvene glumačke porodice. Njegov otac je bio čuveni glumac Lloyd Bridges, sa karijerom koja se održala 60 godina i sa više od stotinu filmova. Jeffov stariji brat, Bo Bridges, takodje je priznat glumac, koji je s bratom i samostalno glumio u filmovima i televizijskim serijama, a najpoznatiji zajednički projekat im je TV serija SKRIVENO U AMERICI, o siromaštvu u ovoj zemlji.

Prije skoro 30 godina Bridges je u Los Angelesu osnovao neprofitnu organizaciju MREŽA ZA OKONČANJE GLADI, čiji je cilj bio upozoravanje javnosti na porast gladi u svijetu.

- Svaka tri dana, isti broj ljudi koliko je poginulo u Hiroshimi, sad umire od gladi, rekao je tada.

Mnogi kritičari smatraju da je Oscara Jeff Bridges zaslužio još prije desetak godina za ulogu u filmu braće Coen, BIG LEBOWSKI, u jednoj duhovitoj egzistencijalnoj priči o izgubljenom identitetu.

Tokom godina, Bridges se dohvatio svih filmskih žanrova, od komedije, preko naučne fantastike, do drame, filma LUDO SRCE koji mu je konačno donio i Oscara. Bridges glumi propalog country pjevača koji nastoji da se održi na sceni, dok se istovremeno do besvijesti napija. Ipak, kad god se dohvati gitare - pred nama je sjećanje na nekadašnju zvijezdu.

Njegova je gluma intenzivna, a ipak nekako uzdržana. Pokreti mu odaju umornog čovjeka kojeg glumi, a muzika mu je fluidna i autentična. Reditelj Scott Cooper kaže da je Bridges sebe jednostavno prelio u tu ulogu.

- Ovo je bila jedna ikonska uloga, i s njegovih više od 50 uloga, a ja ih znam sve, ova je medju najboljim, kaže reditelj.

Trebalo je, dakle, 5 decenija i cijela jedna karijera da bi Jeff Bridges dobio Oscara.

XS
SM
MD
LG