Linkovi

Život žena u Afganistanu poboljšan - potrebna dodatna unapredjenja 


Život žena u Afganistanu poboljšan - potrebna dodatna unapredjenja 
Život žena u Afganistanu poboljšan - potrebna dodatna unapredjenja 

<!-- IMAGE -->

Osmi mart, medjunarodni dan žena je obilježen brojnim manifestacijama širom svijeta. Iz Ujedinjenih naroda su pozvali da se ovogodišnje proslave održavaju pod motom "Jednaka prava, jednake mogućnosti: Napredak za sve."

U narednom prilogu dopisnik Glasa Amerike iz Kabula, Sean Maroney govori o položaju žena u Afganistanu Šta se za njih promjenilo i kakvi još izazovi stoje pred ženama u toj zemlji u kojoj je, izmedju ostalog, izrazito visoka stopa smrtnosti majki prilikom poroda djece.

Prije četiri godine, na Medjunarodni dan žena, vlada Afganistana je objavila plan ubrzanog unapredjenja položaja žena u zemlji.

<!-- IMAGE -->

Danas, gotovo četvrtinu članova afganistanskog parlamenta čine žene. Predsjednik Hamid Karzai je takodjer izabrao tri žene u svoju novu vladu. Očekuje se da će oko 3,2 miliona afganistanskih djevojčica ove godine poći u školu.

Medjutim, ministrica zdravlja Suraya Dalil kaže da su potrebna dodatna unapredjenja da se osigura njihova budućnost.

U prosjeku, žene u Afganistanu ostaju trudne 6 puta. Gospodja Dalil kaže da zvaničnici rade na obrazovanju ljudi o kontracepciji, ali da samo 15 posto parova koriste neku vrstu planiranja porodice. Ona kaže da i to doprinosi poražavajućim podacima:

"Svakih 30 minuta jedna žena u Afganistanu umire zbog posljedica koje su u vezi trudnoće i poroda. To je zaista alarmantan broj", kaže gospodja Dalil.

<!-- IMAGE -->

Mnoge žene u Afganistanu nemaju pristup bolnicama, poput ovih u Kabulu. Prema tome, Vlada bi za njih trebala osigurati medicinsku njegu.

"Jedna od strategija na smanjivanju smrtnosti majki kod poroda je osiguravanje stručnog osoblja, babica, bolničarki, lječnika koji će pomagati prilikom radjanja djeteta", kaže Dalil.

Stručno porodiljsko osoblje je prisutno tek kod 25 do 30 posto poroda u Afganistanu. Gospodja Dalil kaže da se vlada nada da će proširiti program treninga za babice i osigurati više profesionalnog osoblja u zajednicama.

Takodjer, ove godine, vlada Afganistana je, zajedno sa medjunarodnim partnerima, odpočela studiju smrtnosti majki kod poroda.

<!-- IMAGE -->

Dalil je učestvovala u posljednjoj obavljenoj 2002., koja je otkrila šokantne rezultate:

"Ustanvljeno je da 6 hiljada i pet stotina majki umire na 100 hiljada živorodjene djece i to je najveća stopa smrtnosti ikada zabilježena u ljudskoj istoriji."

Dalil se nada da će nova studija ukazati na unapredjenja koja će voditi ka trajnom unapredjenju zdravlja žena. Ali, ona ističe da afganistanskoj vladi treba kombinovana medjunarodna i javna podrška na unapredjenju zdravstva da bi se mogao ostvariti stvarni napredak u općem položaju žena u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG