Linkovi

Američki ministar odbrane najavljuje odlučujuću fazu rata u Afganistanu


Američki ministar odbrane najavljuje odlučujuću fazu rata u Afganistanu
Američki ministar odbrane najavljuje odlučujuću fazu rata u Afganistanu

<!-- IMAGE -->

Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Robert Gates se na jugu Afganistana susreo sa pripadnicima američke borbene jedinice koja je prošle godine pretrpjela teške gubitke u borbi protiv Talibana. On je vojnicima rekao da će uskoro biti dio „odlučujuće faze" rata.

Gates je vojnicima odao priznanje za žrtve koje su pretrpjeli kada im se jučer obratio na oko 50 kilometara sjeverno od grada Kandahara. Brigada je izgubila 22 vojnika, dok ih je 62 ranjeno od kako su rasporedjeni prošle godine.

Ministar Gates je vojnicima rekao da će biti „vrh koplja" kada američka vojska, kasnije ove godine, odpočne očekivanu ofanzivu protiv Talibana u pokrajini Kandahar.

On se, takodjer, susreo sa britanskim generalima koji trenutno nadgledaju operacije protiv Talibanskih militanata u susjednoj pokrajini Helmand.

Govoreći jučer u Kabulu, Gates je rekao da je ohrabren napretkom ofanzive Marjah, ali je upozorio da „veoma teške borbe" čekaju NATO snage.

Gates je u Kabulu razgovarao sa glavnim zapovjednikom američkih snaga, generalom Stanley-em McChrystal-om, koji je rekao da je njegov sljedeći cilj zauzeti Kandahar, tradicionalno uporište Talibana. General McChrystal je rekao da će operacije u Kandaharu, za razliku od onih u Marjah, biti postepene kako Washington narednih mjeseci bude slao dodatne vojnike u region.

XS
SM
MD
LG