Linkovi

Stabilizovanje stope nezaposlenosti znak oporavka američke ekonomije


Stabilizovanje stope nezaposlenosti znak oporavka američke ekonomije

<!-- IMAGE -->

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama od 9,7 procenata je u februaru ostala nepromijenjena, jer su kompanije otpustile manje radnika nego se prvobitno predvidjalo. Prema informacijama američkog Ministarstva rada, američka ekonomija je u februaru izgubila 36 hiljada radnih mijesta, što je znatno manje od onoga što je većina ekonomista predvidjala uzimajući u obzir teške vremenske uvjete, velike snježne padavine i oluje tokom februara kada su zatvorene mnoge vladine ustanove i privatne firme.

Na američkom tržištu rada u februaru nije bilo mnogo promjena, dok je stopa nezaposlenosti mirovala na 9,7 procenata.

<!-- IMAGE -->

Povjerenik Keith Hall iz Biroa za statistiku rada kaže da je u gradjevinarstvu izgubljeno 64 hiljade radnih mjesta, ali je povećanje uposlenih u industriji nadoknadilo taj gubitak.

Ekonomisti kažu da je i loše vrijeme moglo uticati na dodatnu nezaposlenost.

Predsjednik Barack Obama je na to ukazao tokom posjete tvornici software-a u Virginiji:

<!-- IMAGE -->

"Ovo je ustvari bolje od očekivanog uzimajući u obzir jake oluje duž istočne obale koje su, kako se procjenjuje, imale negativan uticaj na porast uposlenosti. To, takodjer, pokazuje da mjere koje smo poduzeli kako bi podstakli ekonomiju imaju efekta."

Vrijednosti dionica su na američkom tržištu znatno porasle nakon izvještaja o zapošljavnju, sugerišući da ulagači vjeruju da je američka ekonomija na putu oporavka.

<!-- IMAGE -->

Rast zaposlenosti je ključ oporavka jer donosi više novca u džepove radnika što uglavnom vodi do povećanja potrošnje.

Ali za oko 15 miliona Amerikanaca koji traže posao, stabilna stopa nezaposlenosti još nije razlog za slavlje.

"Neki kažu da ekonomija ide na gore, drugi na bolje. Ja se samo nadam da ću dobiti posao"- kaže David Gereb, nezaposleni bankar.

Nakon prva tri mjeseca 2009., kada je oko 700 hiljada Amerikanaca svakog mjeseca gubilo posao, promjene su znatno blaže.

Mada posljednji izvještaj ukazuje da se nezaposlenost više neće povećavati, ekonomisti ukazuju da je takozvana stopa nedovoljno uposlenih, koja uključuje i ljude koji su prestali tražiti posao, u februaru ustvari porasla za 0,2 procenta.

XS
SM
MD
LG