Linkovi

Britanija: Ganić ostaje u pritvoru do 11. marta


Britanija: Ganić ostaje u pritvoru do 11. marta
Britanija: Ganić ostaje u pritvoru do 11. marta

Nadležni britanski viši sud danas je donošenje odluke o zahtjevu za puštanje bivšeg šlana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića iz pritvora prolongirao do četvrtka, 11. marta, kako bi se Srbiji dalo vremana dostavi dokaze na osnovu kojih gospodina Ganića sumnjiči za ratne zločine.

<!-- IMAGE -->

Advokat Stephen Gentle koji zastupa gospodina Ganića je tim povodom izjavio:

"Sudije su zaključili da nemaju adekvatne informacije od srbijanskih vlasti, tako da je sve odgođeno do četvrtka da bi se srbijanskim vlastima dalo vremena da obezbijede poterebnu dokumentaciju."

<!-- IMAGE -->

Ganićeva djeca Emina i Emir su vidno uznemireni sudskom odlukom. Emina Ganić kaže de se Srbija i dalje nastoji promijeniti istoriju:

"Namjera je pokazati određeni paritet koji u stvari ne postoji i izbrisati linije između agresora i onih koji su branili zemlju. To im, medjutim, neće uspjeti."

Srbijanski ambasador u Londonu, Dejan Popović poriče političku motiviranost pokušaja da se Ganiću sudi u Srbiji:

"Ja se samo nadam da će pravda biti zadovoljena. Mislim da je to najznačajnija poruka, da svi ratni zločini treba da se krivično gone i da se krivica individualizira, bez obzira da li se radi o Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima, i krivci izvedu pred lice pravde."

<!-- IMAGE -->

Međutim, i vrijeme hapšenja gospodina Ganića ukazuje na političku motiviranost , ističe Ganićev advokat. Radovan Karadžić, optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti je izašao pred Haški tibunal na dan kada je Ejup Ganić uhapšen.

U Ganićevom slučaju advokati obje strane će iduće sedmice iznijeti stavove o slučaju koji je skrenuo široku pažnju na različito viđenje i tumačenje i uzroka, i ciljeva rata i pravde nekadašnjih zaraćenih strana.

XS
SM
MD
LG