Linkovi

Legaliziran homoseksualni brak u glavnom gradu Amerike


Legaliziran homoseksualni brak u glavnom gradu Amerike
Legaliziran homoseksualni brak u glavnom gradu Amerike

Jučer su se u glavnom gradu Sjedinjenih Država pred washingtonskim Višim Sudom, okupili brojni članovi medija, kako bi zabilježili bijes, pa čak i vrijedjanja, ali isto tako i radost i ushićenje prvim danom ozakonjenja homoseksualnog braka.

Candy Holmes, pristalica homoseksualnih brakova, govori:


Osjećamo jednostavnno da se ovdje pravi povijest. Sretni smo zbog toga, sretni smo što mi dijelom tog historijskog trenutka.


To je bio dan za koji su Candy i Darlene Garnet mislile da nikada neće doći. Upoznale su se u crkvi , i zajedno su 14 godina. One govore kako bi svatko morao imati pravo na brak.


Kao gradjani ove zemlje, vjerujemo da su jednakost i pravda za svakoga. A sada to uključuje i nas., kaže Darlene Garner, pristalica:


Tobey Slagenweit - Coffman i njegov partner takodjer kažu da je u pitanju pravo na jednakost. On govori da je sa svojim partnerom već 4 godine, i :

Divno je da konačno nismo gradjani drugog reda. Jedan smo korak bliže da budemo jednaki s drugima.

<!-- IMAGE -->


Gradsko vijeće Washingtona je u decembru usvojilo zakon o legaliziranju istospolnog braka. Protivnici kažu da bi trebalo da svi glasaju o takvom zakonu, medjutim sudija Vrhovnog Suda, John Roberts je odbio takav argument. On je kazao tada da Vrhovni sud prebacuje odluku na lokalne sudove, a potom su lokalni sudovi odbili omogućiti referendum, što su tražili protivnici.

Jedan od protivnika ovoga zakona je Rob Schenck iz Nacionalnog vjerskog vijeća:


Ljubav je ljubav, a brak je brak. To su dvije različite stvari...Brak, prema univerzalnim moralnim kodeksima, koji postoje hiljadama godina, i doslovno svakoj kulturi, je sveti seksulani odnos izmedju muškarca i žene, i to je činjenica. Svijet je arhitektonski izgradjen na tome, biokemijski takav, stvoreni smo da se plodimo...


Istospolni brak je problem koji razdvaja i odredjene denominacije kršćana. Holmesova i Garnerova su i same vjerska lica, no one kažu kako ih je njihova kongregacija prihvatila, a sada je njihova veza i priznata zakonom.

###

XS
SM
MD
LG