Linkovi

Svijet i hrana: Skupo i nedovoljno


Svijet i hrana: Skupo i nedovoljno
Svijet i hrana: Skupo i nedovoljno

Cijene hrane u svijetu su trenutno niže nego za vrijeme krize 2007. i 2008. godine. Tih godina u Keniji, a i u 30-ak drugih zemalja, su izbile pobune i nemiri jer ljudi nisu mogli priuštiti hranu zbog visokih cijena.

Stručnjaci kažu da su rekordno visoke cijene energije, rastući zahtjevi za biološkim gorivom, male rezerve žitarica i nepovoljne vremenske okolnosti u zemljama proizvođačima uzrokovale porast cijena hrane početkom 2007. godine.

Kao odgovor na visoke cijene, veliki svjetski proizvođači i izvoznici su povećali proizvodnju. No, samo to nije dovoljno. Direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) Jacques Diouf ukazuje na činjenicu da farmeri u nekim od najnerazvijenijih zemalja daleko zaostaju za onima iz razvijenih:

<!-- IMAGE -->

"I ti farmeri su iz zemalja u kojima smo imali pobune."

Cijene hrane i dalje ostaju visoke u mnogim zemljama u razvoju i zbog toga gospodin Diouf upozorava da bi se mogla ponoviti kriza od prije tri godine. Cijene energije još uvijek nisu na razini na kojoj su bile prije krize, a ogromne količine kukuruza i dalje se koriste za proizvodnju bio-goriva. Osim povećanja zaliha žitarica, nije došlo do drugih bitnih promjena, ističe gospodin Diouf:

"Sve što je dovelo do prethodne krize još uvijek je tu, nije se promijenilo. Stoga, ako budemo imali problema sa poplavama i sušama u zemljama izvoznicama, što se nadam da nećemo imati, opet ćemo ući u krizu."

Stručnjaci ukazuju na činjenicu da do poplava, suša i drugih ekstremnih vremenskih uvjeta dolazi sve češće usljed globalnih klimatskih promjena. Nepovoljna okolnost je i porast stanovništva. Očekuje se da će broj stanovnika na zemlji biti 50 odsto veći do 2050. godine, da će doseći devet milijardi. Broj stanovnika će najviše rasti u zemljama u razvoju.

Gospodin Diouf, u tom kontekstu, kažu da mnoge nacije ne ulažu dovoljno u zemljoradnju. Prošlog ljeta na samitu najviših predstavnika G-8, industrijski najrazvijenih zemalja održanom u Italiji, obećane su donacije od 20 milijardi dolara kao pomoć zemljama u razvoju da povećaju poljoprivrednu proizvodnju i zalihe hrane. Ali…

<!-- IMAGE -->

"Sve što je obećano još uvijek nije ispunjeno. Zbog toga smo još uvijek na istome" – kaže gospodin Diouf.

Poljoprivrednicima i farmerima u mnogim zemljama u razvoju potrebneno je ono osnovno, sistemi za navodnjavanje, bolja skladišta, pomoć u gnojivima i visokokvalitetnim sjemenima kako bi unaprijedili proizvodnju. Bez ulaganja u te osnovne poluge veće proizvodnje gospodin Diouf tvrdi da će stabilnosti u mnogim zemljama prijetiti krize hrane, gladi i nemira stanovništva.

XS
SM
MD
LG