Linkovi

SAD: Ekonomski oporavak usporen u odnosu na posljednje mjesece prošle godine


SAD: Ekonomski oporavak usporen u odnosu na posljednje mjesece prošle godine
SAD: Ekonomski oporavak usporen u odnosu na posljednje mjesece prošle godine

<!-- IMAGE -->

Prema podacima Ministarstva trgovine Amerikanci su u januaru potrošili nešto više od očekivanog. Doduše, potrošnja je porasla samo za pola procenta, ali je i to, po mnogim analitičarima, prvi ovogodišnji pozitivan indikator da američka ekonomija nastavlja da se izvlači iz najgore recesije nakon velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća. Potrošnja Amerikanca vuče naprijed 70 procenata američke ekonomije i svako povećanje te potrošnje, naravno, ohrabruje.

Ekonomisti ipak upozoravaju da druge ekonomsake poluge i faktori još uvijek oporavak čine težim. Da podsjetimo, ekonomski rast u Sjedinjenim Državama u posljednja tri mjeseca prošle godine bio je 6 odsto. Nakon prva dva ovogodišnja mjeseca neki analitičari procjenjuju da ekonomski oporavak gubi zamah ostvaren krajem prošle godine.

Ekonomistica Diane Swonk ističe da je, primjera radi, prodaja kuća i stanova i dalje anemična:

"Mada je gradnja i prodaja živnula u odnosu na vrlo mali nivo tokom najgoreg dijela recesije, sadašnji tempo nije dovoljno dinamičan."

<!-- IMAGE -->

Većoj kupnji kuća i stanova ne pomaže ni poreska olakšica od 8.000 hiljada dolara onima koji kupuju prvi put krov nad glavom. Prodaja već izgrađenih kuća i stanova u padu je dva mjeseca uzastopno. Neki procjenjuju da bi tome uzrok mogle biti i nedavne rekordne sniježne padavine. No, kako su i cijene kuća i stanova u padu, posrednici u kupoprodaji, poput Gary-ja Kellera za mart i april predviđaju bolje dane:

"Neće biti povoljnije kupovati nego što je sada. Kamate na kredite su niske, cijene kuća i stanova takođe, tako da je sada zaista povoljno kupiti."

Industrijska proizvodnja, slijedeći tražnju, rasla je i u februaru. Ipak, ekonomski opravak nije tako brz kao što je bio ekonomski pad kaže John Silvia, glavni ekonomista banke Wels Fargo, i dodaje:

"Mislim da se na potrošnju odražava nezaposlenost. Porast broja zaposlenih je još uvijek mali."

<!-- IMAGE -->

Učestalost zatvaranja radnih mjesta je uveliko smanjena prošle godine. Ipak, 15 miliona Amerikanaca se još uvijek nije vratila na posao. Gospodin Silvia očekuje poboljšanje i u tom sektoru:

"Rekao bih da će do povećanja zapošljavanja doći u drugom kvartalu... Dakle, vjerojatno nakon dva, tri mjeseca imaćemo pozitivne pokazatelje."

Amerikanci bi mogli imati jasniju predstavu o ekonomskim kretanjima za koji dan kada i Ministarstvo rada (u petak ) objelodani precizne podatke o zapošljavanju u prethodnom mjesecu.

XS
SM
MD
LG