Linkovi

Mijenja li Pakistan strategiju borbe protiv Talibana


Mijenja li Pakistan strategiju borbe protiv Talibana
Mijenja li Pakistan strategiju borbe protiv Talibana

<!-- IMAGE -->

Zvaničnici u Pakistanu kažu da su uhapsili najmanje sedam viših članova afganistanskih Talibana koji se kriju u Pakistanu. Poznato je bilo da su se militanti krili u pakistanskom gradu Quetta u blizini granice sa Afganistanom i da su poznati kao članovi "Quetta Shure".

Najznačajnija uhapšena osoba je Mullah Abdul Ghani Baradar, visoki vojni zapovjednik Talibana. On je zarobljen u pakistanskom gradu Karachiju u zajedničkoj operaciji američkih i pakistanskih agenata.

Novinar Glasa Amerike, Ravi Khanna je tim povodom sa više eksperata razgovarao o Pakistansko-Američkim odnosima i novoj strategiji predsjednika Obame.

<!-- IMAGE -->

Pakistan nastavlja borbu protiv Talibana u plemenskim područjima na sjeverozapadu zemlje.

I američke bespilotni avioni nastavljaju napadati skrovišta afganistanskih Talibana koji prelaze u Pakistan.

Ali, proteklih sedmica, po prvi put, Pakistan je uz pomoć američkih obavještajaca uhapsio nekoliko lidera afganistanskih Talibana, članova takozvane "Quetta Shure", uključujući drugog čovjeka po rangu, Mulu Abdul Ghania Baradara.

Hapšenje se ocjenjuje kao najznačajniji dogadjaj u osmogodišnjem afganistanskom ratovanju i kao moguća promjena pakistanske strategije.

Glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbs, je nakon hapšenja Baradara rekao:

"To je veliki uspjeh zajedničkih napora u regionu."

Iz Obamine administracije kažu da je ključ pobjede u ratu u Afganistanu privoliti Pakistan da napada afganistanske militante na svom tlu.

<!-- IMAGE -->

Afganistanski pobunjenici već dugo slobodno borave u Pakistanu i analitičari sada raspravljaju o razlozima njihovog hapšenja.

Lisa Curtis iz Fondacije Heritage kaže da predsjednik Obama vrši jak pritisak na Pakistan:

"Predsjednik Obama je putem generala Jamesa Jonesa poslao pismo pakistanskom predsjedniku Asifu Ali Zardariju tražeći da Pakistan progoni afganistanske Talibane i druge grupe koje prijete medjunarodnoj zajednici, rekavši da će, ukoliko to Pakistan uradi, ojačati Američko-Pakistanski odnosi. Sjedinjene Države će učiniti što mogu da ojačaju Pakistanski osjećaj sigurnosti u regionu."

Pitanje je, medjutim, da li će Pakistan nastaviti progon afganistanskih Talibana.

<!-- IMAGE -->

Bruce Riedel iz Instuta Brookings se nada da hoće:

"Ukoliko se to desi, to će značiti da se Talibanima okončava sloboda koju su proteklih osam godina uživali u Pakistanu. To je velika promjena situacije."

On ukazuje da je većina hapšenja izvršeno u Karachiju, daleko od uobičejenih skrovišta u Quetti u blizini granice sa Afganistanom: "Jednostavan razlog su bespilotne letjelice koje su boravak u plemenskim pograničnim regionima na sjeverozapadu učinili mnogo opasnijim."

Lisa Curtis iz Fondacije Heritage je skeptična:

"U prošlosti smo vidjeli da Pakistan uhapsi neke ključne lidere al-Qaide, kao Khalida Sheikha Mohammada, ali da u cjelini ne napada grupe koje se bore protiv koalicijskih snaga u Afganistanu. Prema tome, još je rano zaključiti da se radi o promjeni strategije Pakistana, ali je to sigurno korak u dobrom pravcu."

<!-- IMAGE -->

Pakistansko hapšenje afganistanskih Talibana je selektivno, i ne predstavlja fundamentalnu promjenu politike, kaže Ashley Tellis iz Zadužbine za medjunarodni mir Carnegie:

"Tamo još postoje značajne grupe, kako pobunjeničke tako i terorističke grupe na koje pakistanska država još ne obraća pažnju. Lashkar-e-Taiba je jedna, Jaish-e-Mohamad je druga, afganistanska mreža Haqqani je treća."

Analitičari kažu da pakistansko hapšenje afganistanskih Talibana pokazuje da novi pristup pakistanu predsjednika Obame može dati rezultate. Ali, oni kažu, da će bilo kakva promjena u ponašanju Pakistana biti postepena, a ne nagli preokret.XS
SM
MD
LG