Linkovi

Sufizam u SAD sve popularniji


Sufizam u SAD sve popularniji
Sufizam u SAD sve popularniji

Sufizam, mistički ogranak islama, nastao izvorno u islamskoj kulturi Azije i Afrike, ima sve veći broj posvećenika i u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihov porast ovdje velikim se dijelom pripisuje učenjima sufističkog mistika Bawa-e Muhaiyaddeen-a.

<!-- IMAGE -->

Mezar Bawa-e Muhaiyaddeen-a nalazi se u ruralnom dijelu Pennsylvanije, oko 65 kilometara zapadno od Philadelphije. Okruženo drvećem, to mjesto odiše mirom i spokojem. Sljedbenici tog sufističkog propovjednika kažu da im je njegova poruka mira i ljubavi promijenila život.

Među sljedbenicima je i Abdul Jabber, Amerikanac koji je prihvatio sufizam. On kaže:

"Bilo je to kao da sam iz magle, gdje je sve izgledalo nejasno, odjednom izašao na čistinu i progledao kristalno jasno. Takav je Bawa bio."

Bawa Muhaiyaddeen je u Ameriku došao 1971. godine iz Sri Lanke i 15 godina svog života posvetio stvaranju vjerske zajednice u Pensylvaniji. Počeo je priređivanjem javnih susreta otvorenih za sve. Muhammad Abdur Razzaq bio je jedan od Bawa-inih učenika:

<!-- IMAGE -->

"Kad je došao u ovu zemlju, Bawa nije govorio engleski. Nije imao novaca. Nije imao ništa. I 15 godina nakon toga bila je izgrađena cijela jedna zajednica."

Malo se zna o ranijem životu Bawe Muhaiyaddeena. Neki tvrde da su hodočasnici tog svetog čovjeka viđali u šrilankanskim džunglama u ranim godinama 20. vijeka. Tokom boravka u Sjedinjenim Državama postao veoma ugledan vjerski učitelj. Svoje sljedbenike je uveo u zikr - formu meditiranja i upoznao ih sa centralnim dijelovima sufizma. To su tolerancija, univerzalna ljubav i mistička veza sa bogom. Njegov učenik Ahmed Granoff, objašnjava.

"Postojao je veliki sveti čovjek, koji je došao u Ameriku i pokazao da je ljudsko biće u stanju da voli sve živote kao što voli svoj. I takva plemenitost srca pokreće sve naše institucije."

<!-- IMAGE -->

U sufizmu veza učitelja i učenika je od ključnog značaja. Učitelj prenosi božansko svjetlo iz svoga srca u srca svojih učenika. Bawa je poučavao pričajući priče. Sam nije pisao niti čitao, ali su transkripti njegovih razgovora sa učenicima, sačuvani u više od 25 knjiga.

Bawa-ino učenje je živote mnogih promijenilo iz temelja, kaže Muhammad Abdul Lateef, preobraćenik na islam:

"Rođen sam i odrastao kao katolik i potpuno sam tome bio posvećen."

Samo jedan susret sa Bawa-om Muhaiyadeen-om, kako kaže, bio je dovoljan za promjenu:

"To je jedina moja veza sa islamom, ta nevjerovatno prijatna, blaga, otvorena, ali apsolutno čista osoba, koja je izgleda razumijevala šta je to u ljudskim srcima i šta je to u njima čega se treba riješiti jer ih to odvaja od Allaha. Dakle, taj moj susret sa istinskim muslimanom, i to što sam tada iskusio, promijenilo je moj život."

<!-- IMAGE -->

Bawa Muhaiyaddeen je umro 1986. godine, a njegova ostavština je etablirana i snažna sufistička zajednica, sa glavnom džamijom u Philadelphiji i lokalnim ograncima širom Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG