Linkovi

BiH platila kauciju za Ejupa Ganića


BiH platila kauciju za Ejupa Ganića
BiH platila kauciju za Ejupa Ganića

Bivši član bosanskohercegovačkog ratnog Predsjedništva Ejup Ganić je zadržan od strane britanskih vlasti jučer na londonskom aerodromu Hethrow, po srbijanskoj potjernici, i biće pritvoren do prvog saslušanja koje je planirano za 29. marta.

Zvaničnici BiH su uplatili kauciju od 200 hiljada funti sterlinga (oko 300 hiljada dolara) u ime gospodina Ganića, kojeg Srbija tereti za ratni zločin, tj zavjeru za ubojstvo ranjenih vojnika bivše JNA, što je kršenje Ženevske konvencije. Još 18 osoba se sumnjiči za isti sluačj, 2. maja 1992, kada je u razmjeni vatre s BH vojnicima ubijeno najmanje 18 pripadnika bivše JNA.

Dok su trajali prosvjedi ispred zgrade ambasade Srbije protiv onoga što se u BiH naziva političkim hapšenjem, čelnik bosanskohercegovačkog pravnog tima Damir Arnaut je izjavio:

"Osigurali smo kauciju tako da će Ganić biti vrlo brzo pušten na slobodu. Bosna će takodjer izvijestiti britanski sud o svim legalnim obavezama koje Srbija ima prema BiH, što jednostavno ne dopušta ovakav potez od strane Srbije. Sve su opcije sada na stolu. Razmatramo niz kontra-poteza prema Srbiji, i ovo će izutetno negativno utjecati na odnose izmedju dvije zemlje. Naša poruka je da se radi o politički motiviranom procesu i da je to direktan napad na našu suverenost. Haški Tribunal je već ranije ustvrdio da gospodin Ganić nije odgovoran za ono što Srbija implicira, i jasno je da je zakon na našoj strani."

U Srbiji je ministrica pravde Snežana Malović saopćila da njen ured zahtijeva ekstradiciju Ganića u Beograd, dok je u Sarajevu glasnogovornik Suda BiH Boris Grubešić izjavio da Bosna i Hercegovina takodjer šalje urgentan zahtjev za izručenjem gospodina Ganića u Sarajevo.

Povezano

XS
SM
MD
LG