Linkovi

Pravo na igru: Sport za najsiromašniju djecu svijeta nije luksuz


Pravo na igru: Sport za najsiromašniju djecu svijeta nije luksuz
Pravo na igru: Sport za najsiromašniju djecu svijeta nije luksuz

<!-- IMAGE -->

Zimske olimpijske igre u Vancouveru su završene, sportisti odlaze, domaćini mogu predahnuti.... U sjeni nadmetanja najboljih u sportovima na snijegu i ledu, ali ne i nezapaženo, predstavnici humanitarne organizacije "Pravo na igru" iskoristili su ovogodišnje zimske olimpijske igre da promoviraju sportske programe namijenjene djeci u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

<!-- IMAGE -->

Nakon što je osvojila zlatnu medalju na zimskim olimpijskim igrama u japanskom Naganu 1998. godine, američka skijašica Nikki Stone, kao aktivista „Prava na igru" krenula je putem koji ju je odveo na drugu stranu svijeta, u Afriku i Sierra Leone. O tom svom angažmanu kaže:

„Kada izađete na neku poljanu i vidite djecu kako se igraju, kada vidite smijeh i radost na njihovim licima, shvatate šta im znači igra znači. U Sjedinjenim Državama igra je luksuz, a za one najsiromašnije to je način mijenjanja života. Igraju i uče o HIV-u, igraju i uče prati ruke, igraju i uče...."

„Nikki je samo jedan od niza sjajnih sportista koji podržavaju naš cilj" - kaže Norvežanin Johann Olav Koss, predsjednik i izvršni direktor "Prava na igru," inače četvorostruki osvajač olimpijskih medalja u brzom klizanju. Organizacija na čijem je čelu sportom promovira ljepši život za djecu.

„Svako dijete na svijetu ima pravo na igru, a mi želimo doseći do mališana u najsiromašnjim dijelovima svijeta, pružiti im priliku da se uključe u naše sportske programe i steknu osnovne vještine" - kaže gospodin Koss.

<!-- IMAGE -->

Sportsko iskustvo i popularnost Nikki Stone i drugih sportista najbolja su garancija da će ciljevi "Prava na igru" biti ostvareni. Kao ambasadori dobre volje oni stižu do najsiromašnjih i aktivni su u 23 zemlje, uključujući i 15 afričkih.

„To može biti izbjeglički kamp, to može biti sirotinjsko predgrađe velikog grada... Svjesni smo koliko je mnogo izazova pred djecom koja žive u takvim uvjetima, šta sve trebaju znati da bi izbjegli raznorazne zaraze i oboljenja, veće ili manje stranputice.... i učimo ih, kroz igru, kako da se zaštite" - ističe gospodin Koss, a Nikki Stone dodaje:

„Sport za njih nije luksuz, sportom mijenjaju život."

Zimsku olimpijadu u Vancouveru aktivisti "Prava na igru" koristili su da za organizaciju regrutiraju nove aktiviste, popularne sportiste. Nije nužno da budu olimpijski pobjednici. Zvijezde američkog fudbala, nogometa i drugih sportova takođe su ambasadori "Prava na igru."

Nikki Stone je već dva puta bila u Africi i kako kaže koliko god da je dala, toliko je zauzvart dobila:

<!-- IMAGE -->

„Mislim da je djeci vrijedno ono što im dajemo. I kada počnu uzvaraćati, postajemo svijesni vrijednosti našeg zajedničkog rada, shvatamo da će predanost rezultirati nečim novim, različitim. I to je ono što dajemo jedni drugima, mi djeci, djeca nama."

Zahvaljujući programima i aktivistima organizacije "Pravo na igru" svakog tjedna više od milion djece se igra, uči, raduje.... živi na neki ljepši i sretniji način.

XS
SM
MD
LG