Linkovi

Ehud Barak u Washingtonu zatražio dodatne sankcije protiv Irana


Ehud Barak u Washingtonu zatražio dodatne sankcije protiv Irana
Ehud Barak u Washingtonu zatražio dodatne sankcije protiv Irana

Izraelski ministar odbrane, Ehud Barak je zatražio značajne sankcije protiv Irana, rekavši da je jasno da ta zemlja nastoji postati vojna nuklearna sila. Barak je to rekao tokom posjete Washingtonu.

Izrael tvrdi da Iran predstavlja prijetnju njegovom postojanju i ne isključuje preventivne vojne napade protiv Islamske republike zbog njenog nuklearnog programa.

<!-- IMAGE -->

Ali, Izrael, takodjer, kaže da podržava američke sankcije protiv Irana u nastojanju da tu zemlju privoli da se složi sa medjunarodnim zahtijevima da zaustavi program obogaćivanja uranijuma.

Izraelski ministar odbrane, Ehud Barak:

"Nama je jasno, a mislim da će biti jasno i drugima da Iran svojim nuklearnim ambicijama pokušava da prkosi, obamnjuje i zastrašuje cijeli svijet."

Ehud Barak je u petak govorio u Institutu za mir na Srednjem istoku u Washingtonu.

<!-- IMAGE -->

On je ukazao na nedavni protest u Iranu nakon spornih predsjedničkih izbora kao dokaz da stega vlade nad narodom popušta.

Barak predvidja da će iranska vlada, vjerovatno, pasti, dodavši da se to trebalo desiti prije mnogo godina.

"Meni je jasno da sat ka kolapsu režima otkucava mnogo sporije od sata koji mjeri vrijeme kada će Iran postati vojna nuklearna sila."

Izraelski ministar odbrane kaže da Ujedinjeni narodi trebaju nametnuti, kako je to on nazvao, značajne, efikasne sankcije Teheranu kojima bi se ograničilo vrijeme unutar kojeg Iran mora zaustaviti proces obogaćivanja uranijuma.

<!-- IMAGE -->

On je podržao napore predsjednika Baracka Obame da privoli sve članice Vijeća sigurnosti UN-a da podrže nove sankcije protiv Irana: "Osjećam da administracija ulaže maksimalne napore da uvede novi komplet efektivnih sankcija. Mi to cijenimo i nadamo se da će biti uspješne."

Barak se u petak susreo i sa američkim državnim sekretarom Hillary Clinton, koja radi na dvostranom pristupu Iranu.

Gospodja Clinton je tom prilikom rekla:

"Mi ostajemo posvećeni diplomatiji,mirnom riješenju. Ali kako je jasno rečeno u nedavnom izvještaju UN-ove agencije za atomsku energiju, Iran nije odgovorio svojim obavezama i mi sa našim partnerima i medjunarodnom zajednicom radimo na jačanju pritiska na Iran da promijeni kurs."

Teheran se već sučelio sa tri runde sankcija Ujedinjenih naroda zbog njegovog odbijanja da obustavi obogaćivanje uranijuma, proces koji može proizvesti gorivo zanuklearne reaktore, ali i fizioni materijal za atomsku bombu.

Iran insistira na tome da je njegov nuklerani program isključivo mirnodopski.

XS
SM
MD
LG