Linkovi

Hag: Nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću


Hag: Nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću
Hag: Nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću

Trvdnjom da ima dobre dokaze u svoju korist, te da svoju odbranu neće zasnivati na prebacivanju krivnje na druge, nekadašnji predsjednik Republike Srpske i politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, danas je započeo uvodnu riječ na procesu koji se, po optužnici za najteže ratne zločine počinjene nad ne-Srbima u BiH, vodi protiv njega u Haškom sudu. On je danas odbio tvrdnju optužbe, iznijetu u skraćenoj i sažetoj optužnici haških tužitelja, da je bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uklanjanje ne-Srba sa teritorija u BiH, koje su zamišljene kao srpske.

<!-- IMAGE -->

On je odbio i tvrdnju kako je cilj bilo stvaranje Republike Srpske. Umjesto toga cilj je bio očuvanje Jugoslavije, rekao je Karadžić, a kako to nije bilo moguće stvaranje RS ocijenio je kao "nužno zlo." Nasuprot, kako je rekao, 500 godina dugoj borbi srpskog naroda za opstanak u BiH, on je SDA označio ključnim krivcem za rat. Ta stranka je vodila ratnu politiku, koja je bila na štetu hrišćanske većine, Srba i Hrvata u BiH. Njen cilj je bila, rekao je Karadžić, fundamentalistička dominacija i stvaranje islamističke države.

On je i danas ustvrdio kako je on lično bio na meti NATO-a, te kako je postojao tajni sporazum sa Amerikancima o njegovom imunitetu. Da bi to ilustrovao, Karadžić je u sudnici pustio snimak razgovora bivše glavne haške tužiteljice Carle del Pnte i nepoznate osobe, na kojem se čuje kao gospođa Del Ponte kaže kako ima informacije o tome da je takav sporazum zaista postojao.

<!-- IMAGE -->

Svoju uvodnu riječ Karadžić nastavlja sutra, dok je sud uvodnu riječ optužbe mogao čuti 26. oktobra prošle godine, kada su tužitelji najavili da će se fokusirati na neke od elemenata optužnice, prije svega na činjenincu da je Karadžić bio vrhovni komandant vojske bosanskih Srba, vojske čiji su pripadnici vršili etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata u brojnim dijelovima BiH, vojske koja je držala pod opsadom i terorisala Sarajevo, te počinila genocid u Srebrenici...

Tražeći produžetak roka za pripremu svoje odbrane, Karadžić je uložio žalbu na odluku Suda kojom se odbija zahtjev za odgodom početka procesa. Ukoliko se ova, posljednja, žalba odbije suđenje nekadašnjem lideru bosanskih Srba bi trebalo početi 3. marta, izlaganjem dokaza optužbe za zločine počinjene nad stanovnicima glavnog bosanshercegovačkog grada.

Napomena: Video verziju izvještaja našeg dopisnika sa više izjava predstavnica udruženja "Majke Srebrenice" takođe objavljujemo na našoj web-stranici.

XS
SM
MD
LG