Linkovi

Čile: Do sada preko 700 poginulih u subotnjem zemljotresu


Čile: Do sada preko 700 poginulih u subotnjem zemljotresu

<!-- IMAGE -->

Predsjednica Čilea Michelle Bachelet izjavila je da zemljotres jačine 8,8 stepeni u epicentru koji je u subotu ujutro zahvatio centralni dio zemlje „neuporediv u povijesti Čilea" i apelirala za široku međunarodnu pomoć. Broj mrtvih, prema posljednjim podacima premašio je 700 osoba, dok je oko 2 miliona ljudi prisiljeno napustiti svoje domomove. Uveliko je oštećeno preko milion kuća i stanova, porušeni su su mnogi mostovi, teško otećeni putevi....Gopođa Bachelet je naredila raspoeređivanje oko 10 hiljada vojnika u više regiona kako bi bio uspostavljen red i ubrzani napori na prvom, hitnom saniranju posljedica zemljotresa.

<!-- IMAGE -->

U gradu Concepcion, najbližem epicentru zemljotresa, jučer je došlo do masovnog pražnjenja prodavnica iz kojih su kradeni hrana i kućni električni aparati tako da je policija morala korisiti suzavac i vodene topove da bi rastjerala gomile onih koji su iznosili raznorazne artikle iz supermarketa. Službeno je na područjima Concepciona i Maule proglašen policijski sat . Članovi spasilačkih ekipa nastoje doprijeti do preživjelih stanara pod ruševinama jedne stambene zgrade u Concepcionu, drugom po veličini gradu u Čileu, gdje se, kako se procjenjuje, najmanje 50 osoba nalazi pod ruševinama.

Čile je, inače, područje dosta česte seizmičke aktivnosti, a subotnji zemljotres bio je drugi po jačini nakon 1960. godine kada je zemlju zahvatio zemljotres jačine 9,5 stepeni u kojem je, uz žrtve cunamija koji se uslijedio nakon zemljotresa, poginulo blizu 2 hiljade osoba. Ovoga puta cunami nije izazvao velike štete. Od više čileanskih obalnih gradova do kojih su doprli veliki vodeni talasi, najteže je bilo u gradu San Juan Batista na otoku Robinson Crusoe, gdje su talasi prodrli skoro tri kilometra duboko u ostrvsko tlo. Na opasnost od cunamija upozoreni su i stanovnici Hawaii-ja i Japana, ali posljedica po ta hiljadama kilometara udaljena područja nije bilo.

XS
SM
MD
LG