Linkovi

SAD: Sačuvati prošlo za danas i sutra


SAD: Sačuvati prošlo za danas i sutra
SAD: Sačuvati prošlo za danas i sutra

<!-- IMAGE -->

Tokom mnogih decenija škole su Sjedinjenim Američkim Državama bile su odvojene, dijeljene prema rasi - samo za učenike bijele i samo za učenike crne boje kože. Premda je američki Vrhovni sud 1954. godine presudio da rasna segregacija nije u skladu sa ustavom, da je protivustavna, u mnogim saveznim državama nisu se mirili sa takvom odlukom i borili se protiv nje, tako da su protekle mnoge godine prije nego što su škole u potpunosti integrirane.

U ruralnim područjima na jugu Sjedinjenih Država zgrade koje su nekada bile škole za učenike crne boje kože bile se decenijama napuštene i zapuštane. U posljednje vrijeme, nekadašnji učenici tih škola predvode napore na obnovi i očuvanju školskih zgrada.

Zgrada nekadašnje škole Buckingham spašena je od uništenja zahvaljući uveliko i Wilbertu Deanu.

„U školsku zgradu ostavljali su smeće, smeće u školi u koju sam išao" -kaže gospodin Dean. Tri godine bio je njen učenik:

„Bez te škole, ja ne bih bio ono što jesam. Školovanje ovdje otvorilo mi je vrata drugih škola."

Wilbert Dean je obrazovanje okončao magistarskim studijem iz poslovne administracije. Slično njemu, i Harvey Shelton ističe da mu je školovanjem u školi Buckingham otvoren put do titule doktora nauka na prestižnom univerzitetu Virgina Tech:

„Teško da bih otišao u srednju školu ili na koledž da nije bilo ove škole. Bilo bi to mnogo teže. Ova škola me je inspirirala, učitelji su me uvjerili da mogu postići ono što želim."

<!-- IMAGE -->

Škola Buckingham je za generacije osnovaca-crnaca bila jedna od preko 5 hiljada „Rosenwald škola" čiju je gradnju finansirao Julius Rosenwald, suvlasnik Searsa, jednog od najvećih američkih prodajnih lanaca, a na poticaj Bookera T. Washingtona, bivšeg roba koji je izrastao u veoma cijenjenu ličnost u oblasti obrazovanja.

„Njih dvojica izgradnju škola pokrenuli su 1912. godine, u vrijeme kada se crnci američkog juga nisu imali gdje obrazovati" - kaže David Brown, izvršni potpredsjenik Nacionalnog fonda za očuvanje historijskog naslijeđa, fonda koji usmjerava napore na obnovi Rosenwald škola i pojašnjava:

„Kompanija Sears, kompanija Julius Rosenwalda, davala je polovinu novca potrebnog za gradnju škola, a lokalne zajednice drugu polovinu, što znači da su i lokalne zajednice ulagale dosta novca."

<!-- IMAGE -->

„Rosenwald škole" su u vrijeme kada su građene bile vrlo moderni i funkcionalni objekti. U vrijeme kada su, na američkom jugu, škole integrirane, „Rosewald" objekti bili su zastarjeli, a mnogi i napušteni. Gospodin Brown se prisjeća:

„Iz lokalnih zajednica... od bivših učenika... često se moglo čuti da su u „Rosenwald školama" dobili mnogo, da bi ih trebalo sačuvati i tražili su našu pomoć."

Bilo je to prije desetak godina. Od tada do danas sedam bivših škola je obnovljeno.

„Svojevremeno su bile simbol ponosa lokalnih zajednica, bile jedan od centara života. Želimo da to ponovo budu, želimo da „Rosenwald škole" ponovo budu korištene" – ističe gospodin Brown.

Škola Buckingham biće pretvorena u komunalni centar okružen sa četiri hektara velikim parkom.

„Taj prostor, to zemljište, obnovljenu zgradu nekadašnje škole mi možemo koristiti, i koristićemo, da ... jednostavno rečeno .... Buckingham napravimo još boljim mjestom, da obogatimo kvalitet života" - kaže gospodin Dean, nekadašnji učenik.

<!-- IMAGE -->

Škola Scrabble, takođe jedna od „Rosenwald škola" već je takav jedan centar. Ta škola je obnovljena među prvima, zahvaljući naporima Franklina Warnera, nekadašnjeg učenika, a kasnije budžetskog analitičara u Bijeloj kući.

„Franklin bi, vjerojatno, rekao da se ono što smo postigli začelo u toj školi sa dvije učionice, kao i mnogi drugi koji su kasnije postali doktori, advokati" - kaže Dorothy Warner, udovica Franklina Warnera koji je preminuo 2003. godine. Ona je, uz predstavnike lokalne zajednice, muževljev cilj obnove nekadašnje škole privela kraju.

„Nismo znali šta će kakvu svrhu dati školskoj zgradi kada bude dovršena obnova. Desilo se da sam pojetila jedan objekat za stare osobe, vrlo skučen za sve njih. Razgovarala sam sa ostalima i odlučili smo da te stare osobe premjestimo u obnovljenju školsku zgradu. I kako mi se čini, mnogo su sretniji sada" – kaže gospođa Warner.

Nekadašnja škola Scrabble sada je Centar za stare osobe okruga Rappahannock i ponovo, kao nekada, služi na dobrobit drugimja. Povijest nije zaboravljena i svi oni koji posjete Centar tu povijest će moći doživjeti zahvaljući postavci izloženoj na zidovima jedne od nekadašnjih 5 hiljada Rosenwald škola.

XS
SM
MD
LG