Linkovi

Zoološki park na Floridi: Tilikumu se neće ništa dogoditi


Zoološki park na Floridi: Tilikumu se neće ništa dogoditi
Zoološki park na Floridi: Tilikumu se neće ništa dogoditi


Pozivi stižu sa svih strana za oslobadjanje kita - Orce, po imenu Tilikum, i njegovo puštanje natrag u ocean, nakon tragedije koja se dogodila ove nedjelje u zoološkom parku u Orlandu, savezna država Florida.

Neposredno nakon predstave u srijedu 24. februara u tzv. Marinskom Parku, najpopularnijoj atrakciji zoološkog parka Orlando, iskusnog trenera je Tilikum zgrabio za kosu, povukao ga u vodu, i držao pod vodom sve dok se trener, mlada žena po imenu Dawn Brancheau, nije ugušila. Tilikum je ženu takodjer povrijedio bacajući je ispod vode, i hvatajući je ponovno u svoje ralje, dok su u to gledali užasnuti posjetitelji koji su još uvijek izlazili iz arene.

Kako je danas izjavio predsjednik parka na Floridi, Tilikumu se neće ništa dogoditi, ali ga se neće ni pustiti nazad u ocean, jer, kako je naglasio, najveći dio svog života je proveo u zatočeništvu i ne bi se zasigurno mogao prilagoditi u otvorenim vodama. Osim toga, Tilikum, Orca vrijedan preko 2 miliona dolara, je izuzetno dragocjen za program razmnožavanja ove vrsteu ovom zoološkom parku, i stalni je partner je nekoliko ženki .

Grupe za zaštitu životinja tvrde da je nehumano i vrlo opasno takve divove divljine držati u zatočeništvu, i pogotovo ih trenirati, medjutim, čelništvo parka tvrdi da je 90 posto njihovih kitova, delfina i foki, rodjeno u zatočeništvu, i da su naviknuti na takvu socijalnu okolinu, i interakciju s trenerima.

Kritičari krive za smrt trenera čelništvo i organizaciju parka,koji očigledno nisu povukli odredjene dodatne mjere sigurnosti kada je u pitanju orca Tilikum, uz kojeg se vežu dvije ranije ljudske pogibije, jedna u istom parku, a jedna u parku u Kanadi, iz kojeg je Tilikum stigao na Floridu prije nekoliko godina.


XS
SM
MD
LG