Linkovi

SAD: Diplomatski priotitet nove sankcije prema Iranu


SAD: Diplomatski priotitet nove sankcije prema Iranu
SAD: Diplomatski priotitet nove sankcije prema Iranu

Američka državna tajnica Hillary Clinton je jučer, inače, govorila i o izgledima za usvajanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o oštrijim sankcijama protiv Irana i izrazila nadu da će američko-sirijski odnosi, čija se normalizacija očekuje, rezultirati slabljenjem veza Teherana i Damaska

Istovremeno sa saopštenjima iz Irana o povećanju nivoa obogaćivanja urana, Sjedinjene Države insistiraju na nametanju novih sakcija protiv iranskog režima. Gospođa Clinton je istakla da je to sada prioritet njenih diplomatskih nastojanja:

<!-- IMAGE -->

"Nastojaćemo uvjeriti da su pritisak i nove sankcije nužni da bi iranski režim prihvatio promjene, nastojaćemo poslati najjasniji mogući signal da ne možemo dozvoliti da se Iran domogne nuklearnog oružja."

Od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti sa pravom veta, Rusija i Kina su najmanje spremne da se saglase sa četvrtom rundom sankcija protiv Irana. Govoreći u Senatu, gospođa Clinton je istakla da je veliki napredak ostvaren kada je u pitanju stav Rusije, prije svega zahvaljujući angažmanu predsjednika Baracka Obame u susretima sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim. Takođe je ukazala i na napredak u uvjeravanju Pekinga da su sankcije protiv Irana u najboljem interesu Kineza:

"Zbog njihove ovisnosti of nafti, oni bi trebalo da daju podršku sankcijama. Inače, trka u naoružanju u regionu Perzijskog zaliva mogla bi dodatno destabilizirati najveće proizvođače nafte, što nikako nije u interesu Kine."

<!-- IMAGE -->

Gospođa Clinton je rekla da su u Vijeću sigurnosti u toku pregovori o sankcijama, a takođe i razmatranja u okviru više agencija Sjedinjenih Država o mjerama usmjerenim prema iranskoj Revolucionarnoj gardi, koja je najčrvršći oslonac iranskog vjerskog i političkog vođstva.

Iran je do sada odbacio sve korake koji bi mogli umanjiti zabrinutost međunarodne zajednice da bi nuklerni program mogao rezultirati nuklearnim naoružanjem, insistirajući da je iranski program isključivo u mirnodopske svrhe. Po ocjeni gospođe Clinton, zbog tog odbijanja svijet nema drugog izbora, osim suočavanja Irana sa mnogom većom cijenom i posljedicama. Narednih tjedana, kako očekuju američki zvaničnici, Vijeće sigurnosti bi trebalo da razmatra nove sankcije prema Iranu.

Gospođa Clinton je takođe govorila o približavanju Washingtona i Sirije. Ambasador Sjedinjenih Država uskoro će biti u toj zemlji, po prvi put od 2005. godine. Unatoč otopljavanju odnosa, neka pitanja su otvorena, rekla je državna tajnica i dodala:

<!-- IMAGE -->

"To su potreba veće saradnje i poštovanja Iraka, prestanak uplitanja u Libanu i transporta i opskrbljivanja oružjem Hezbollaha, nastavak izraelsko-sirijskog mirovnog procesa koji je počeo prošle godine uz posredovanje Turske i, generalno, svođenje odnosa sa Iranom na pravu mjeru, odnosa koji su vrlo problematični za cijeli region, kao i za Sjedinjene Države."

Gospođa Clinton je na jučerašnjem saslušanju u Senatu izrazila nadu i da će mirovni razgovori između Izraelaca i Palestinaca ponovo oživjeti i da je ključno za te razgovore da obuhvate pitanja kao što su granice, izbjeglice i status Jerusalema.

XS
SM
MD
LG