Linkovi

Hillary Clinton - Ne želimo vidjeti bilo kakve korake ka raspadu Bosne, ali postoji dug popis bojazni!


Hillary Clinton - Ne želimo vidjeti bilo kakve korake ka raspadu Bosne, ali postoji dug popis bojazni!

Bosna i Hercegovina je i dalje razlog zabrinutosti, rekla je senatorica Shahheen, koja je sa grupom senator prošle sedmice posjetila područje Balkana, tražeći od šefa američke diplomatije više detalja o izgledima BiH i drugih balkanskih zemalja za članstvom u NATO savezu i Evropskoj Uniji.

<!-- IMAGE -->

CLINTON: Tamo postoji mnogo nedovršenog posla, odgovorila je gospodja Clinton. Mi možemo biti ponosni na ulogu koju su igrale Sjedinjene Države, ali ne možemo se odmarati na lovorikama jer postoji još dosta problema koje treba riješiti.

Što se tiče NATO saveza mi ostavljamo otvorena vrata. Takodjer mislim da su vrata otvarena i u Evropsku uniju, mada mi u tome nemamo direktnu ulogu. I mislim da je to posebno važno za Bosnu.

Mi pokušavamu uvjeriti lidere u BiH da provedu neophodne ustavne reforme, koje će poboljšati izglede za jedinstvom, a ne podjelama unutar te zemlje.
Neki tvrde da bi trebalo koristiti podsticaje - ako sprovedu ustavne reforme onda će imati izgleda za ulazaka u MAP, Akcioni plan NATO-a, drugi kažu: Prihvatite ih prvo u individualni Akcioni plan za NATO, ali im ne dajte članstvo dok ne ispune uvjete. Kako god to pogledate mi želimo Bosnu i Hercegovinu da je orjentisana prema Evropi.

Mi želimo da Bosna ostane ujedinjena. Mi želimo Bosnu u euro-atlantskom savezu. Tako da mi konstantno nastojimo naći najbolji način da se to postigne. Vrata su otvorena, ali kada će oni kroz njih proći na tome još uvijek treba da radimo.

<!-- IMAGE -->

SHAHEEN: Mi smo čuli zabrinutosti vezane ne samo za BiH nego i za druge zemlje u region da je, navodno došlo do zasićenosti kada je riječ o proširenju EU, ali i oko proširenja NATO saveza. Možda postoje i drugi razlozi zastoja u MAP procesu, i ja se nadam da će administracija ostati angažirana sa EU da proces drži otvorenim, i nastaviti otvorene napore da ohrabri zemlje na Balkanu da idu u tom pravcu. Šta administracija radi u tom pravcu, upitala je senatorica Shaheen.

CLINTON: Mi podstičemo EU da učini više da Bosni i Hercegovini predstavi prednosti integracije i da rade sa vladom u BiH kako bi razumjeli šta trebaju uraditi kako bi bili prihvatljivi za EU, da postoje druge zemlje koje to takodjer traže. Srbija, na primjer, za koju je, ja mislim, jako važno da ostane fokusirana na Zapad. Prema tome, kada je riječ o politici prema Evropi, to ostaje medju mojim ključnim prioritetima. Ja nisma zadovoljna postojećim. Evropa je zauzeta svojim post-lisabonskim pitanjima, ali ih mi nastojimo držati fokusiranim na Balkan. Predstoji dosta posla.

<!-- IMAGE -->

Mi ne želimo vidjeti bilo kakve korake ka raspadu Bosne i toga se dosta pribojavamo. Postoji dug popis bojazni. Što se tiče NATO saveza pomno pratim problematiku jer i ja dijelim vašu zabrinutost da želimo da se Bosna i Hercegovina osjeća dobrodošlom. Oni možda još nisu spremni za NATO, ali uz malo dodatnog napora bit će,rekla je Hillary Clinton u svjedočenju pred Odborom za vanjsku politiku američkog Senata.

Ranije, na drugom svjedočenju u Kongresu, republikanski senator George Voinovich je rekao gospodji Clinton da je prilikom posjete Balkanu, prošle sedmice, naišao na duboku bojazan da bi mirovni proces u Bosni i Hercegovini mogao propasti ukoliko Bosna i Hercegovina ne dobije status kandidata za NATO i ne bude ublažen vizni režim Europske unije za građane BiH.

XS
SM
MD
LG