Linkovi

Unuk osnivača Toyote danas će se lično izviniti pred američkim Kongresom


Unuk osnivača Toyote danas će se lično izviniti pred američkim Kongresom
Unuk osnivača Toyote danas će se lično izviniti pred američkim Kongresom

<!-- IMAGE -->

Predsjednik Toyote, unuk osnivača te kompanije, Akio Toyoda će se danas lično izviniti članovima američkog Kongresa u Washingtonu, ali je tekst njegovog izvinjenja unaprijed dostavljen medijima.

U njemu prvi čovjek Toyote kaže da je ubrzani razvoj kompanije možda doprinjeo propustima u oblasti sigurnosti vozila. Očekuje se da će gospodin Toyoda pred američkim Kongeresom danas naglasiti i reforme koje će japanskom proizvodjaču automobila pomoći da u buduće bolje odgovori na sigurnosne probleme u vozilima.

<!-- IMAGE -->

Jučer je direktor Toyote u Sjedinjenim Državama, James Lentz priznao da je kompanija pravila greške u istraživanju tvrdnji o nenadnom, nekontrolisanom ubrzavanju Toyotinih vozila. Problem je, kako je izvješteno, uzrokovao nekoliko fsmrtonosnih nesreća, a negodovanja zbog načina na koji je Toyota odgovrila na te žalbe, dovela su konačno do toga da je kompanija opozvala preko 10 miliona vozila na pregled i moguću prepravku.

Lentz je pred Komitetom američkog kongresa za energiju i trgovinu izjavio da Toyota nije ispunila visoke standarde koje su njeni kupci očekivali.

Pred članovima kongresnog komiteta svjedočila je i Rhonda Smith iz američke savezne države Tennessee, koja je opisala kako je njen Lexus, model 2006., kojeg takodjer proizvodi Toyota, naglo ubrzao na 160 kilometara na sat i da se tom brzinom kretalo nekih desetak kilometara, a da ona pri tome nije ništa mogla poduzeti da smanji brzinu. Njen muž je rekao da su ih u Toyotinom servisu nazvali lažovima kada su opisali problem na njihovm automobilu.

XS
SM
MD
LG