Linkovi

Unuk osnivača Toyote danas će se lično izviniti pred američkim Kongresom


Unuk osnivača Toyote danas će se lično izviniti pred američkim Kongresom

<!-- IMAGE -->

Predsjednik Toyote, unuk osnivača te kompanije, Akio Toyoda će se danas lično izviniti članovima američkog Kongresa u Washingtonu, ali je tekst njegovog izvinjenja unaprijed dostavljen medijima.

U njemu prvi čovjek Toyote kaže da je ubrzani razvoj kompanije možda doprinjeo propustima u oblasti sigurnosti vozila. Očekuje se da će gospodin Toyoda pred američkim Kongeresom danas naglasiti i reforme koje će japanskom proizvodjaču automobila pomoći da u buduće bolje odgovori na sigurnosne probleme u vozilima.

<!-- IMAGE -->

Jučer je direktor Toyote u Sjedinjenim Državama, James Lentz priznao da je kompanija pravila greške u istraživanju tvrdnji o nenadnom, nekontrolisanom ubrzavanju Toyotinih vozila. Problem je, kako je izvješteno, uzrokovao nekoliko fsmrtonosnih nesreća, a negodovanja zbog načina na koji je Toyota odgovrila na te žalbe, dovela su konačno do toga da je kompanija opozvala preko 10 miliona vozila na pregled i moguću prepravku.

Lentz je pred Komitetom američkog kongresa za energiju i trgovinu izjavio da Toyota nije ispunila visoke standarde koje su njeni kupci očekivali.

Pred članovima kongresnog komiteta svjedočila je i Rhonda Smith iz američke savezne države Tennessee, koja je opisala kako je njen Lexus, model 2006., kojeg takodjer proizvodi Toyota, naglo ubrzao na 160 kilometara na sat i da se tom brzinom kretalo nekih desetak kilometara, a da ona pri tome nije ništa mogla poduzeti da smanji brzinu. Njen muž je rekao da su ih u Toyotinom servisu nazvali lažovima kada su opisali problem na njihovm automobilu.

XS
SM
MD
LG