Linkovi

SAD: Amerikanci nisu glasali za produbljavanje međustranačkih razlika


SAD: Amerikanci nisu glasali za produbljavanje međustranačkih razlika
SAD: Amerikanci nisu glasali za produbljavanje međustranačkih razlika

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama pozvao je Republikance, članove Kongresa, na razgovor o reformi zdravstvenog sistema. Susret je zakazan za četvrtak i to je posljednji u nizu pokušaja gospodina Obame na oživljavanju zajedničkog djelovanja i usaglašavanja međustranačkih razlika koje koče realizaciju nekih od najzačajnijih pitanja sa kojima se suočavaju Sjedinjene Države u ovo vrijeme. Međutim, ova godina je i godina izbora novih ili reizbora sadašnjih senatora i kongresmena, tako da su, kako izgleda, obje stranke, i Demokratska i Republikanska, više fokusirane na osvajanje sjedišta u Kongresu u novembru, nego što su voljne i spremne djelovati zajedno.

Međustranačka borba i polarizacija u proteklih godinu dana je značajno produbljena, i to na način da su pojedini senatori i kongresmeni zbog toga odlučili da čak odustanu od pokušaja reizbora. Jedan od njih je i senator Evan Bayh, demokrata iz Indijane:

<!-- IMAGE -->

"Volim zastupati interese naroda Indijane. Volim pomagati na poboljšanju životnih uvjeta. Ali... ja ne volim Kongres. Čak i u vrijeme ogromnih nacionalnih izazova, ono što narodu treba, mi ne obavljamo."

Nedavne ankete pokazuju da je velika većina Amerikanaca nezadovoljna ili ljuta političkim stanjem u Washingtonu. To pitanje bilo je vruća tema tokom nedavnog susreta predsjednika Obame sa kongresmenima-republikancima u Baltimoru:

"Birači nas nisu poslali u Washington da se borimo jednih protiv drugih, kao u nekoj vrsti kaveza, da vide ko će izaći živ. To nije ono što žele. Mi smo birani da radimo zajedno, da rješavamo probleme koji Amerikance svakodnevno pritišću" - istakao je tom prilikom gospodin Obama.

Republikanci okrivljuju Demokrate za ćorsokak, tvrdeći da Demokrati u Kongresu rutinski ignoriraju njihove prijedloge. Kongresmen iz Georgie, republikanac Tom Price, je na predsjednikove riječi uzvratio:

<!-- IMAGE -->

"Gospodine predsjedniče, vrlo često su iz vaše administracije stizale izjave ili saopštenja da Republikanci nemaju ideja i rješenja."

Historičar Matt Dallek, iz Centra za međustranačku politiku, kaže da ne manjka povoda za političku nefunkcionalnost:

"Bilo da govorimo o svakodnevnom medijskom okruženju, preaspodjeli izbornih okruga, uticaju novca na politiku…. Sve to postaje dublje i grublje, decenije neslaganja su do toga dovele."

Nije uvijek bilo tako, smatra bivši kongresmen Bob Edgar:

"Sistem je postao isuviše pristran. Kao sam ja bio član Kongresa sve je usvajano kroz saradnju Demokrata i Republikanaca."

Gospodin Edgar je sada predsjednik organizacije Zajednički cilj, vašingtonske grupe koja promovira odgovornost vlade prema javnom interesu. On ističe da senatori i kongresmeni iz različitih stranaka danas pokazuju malo interesa da rade zajednički, za razliku od prije 30, 40 godina:

"Mislim da je dobro podsjetiti se da je bilo perioda u našoj historiji kada su se stranačke politike završavale danom izbora i prerastale u sistem koji je služio javnosti."

<!-- IMAGE -->

Ankete pokazuju da javnost osjeća razočarenje političkim Washingtonom, slično senatoru Evanu Bayhu. Ipak, gospodin Edgar traži od Amerikanaca da budu optimisti:

"Zahvaljujem senatoru Bayhu na spremnonsti da progovori otvoreno. Zahvaljujem mu što je odlučio odustati od reizbora i otvoriti prostor za nekog drugog. Ali bih želio istaći da ne smijemo biti toliko cinični da mislimo da sistem ne bi mogao biti poboljšan."

To bi, međutim, ove godine moglo biti teško. Republikanci su nedavno izborili neočekivanu i, za Demokrate uznemirujuću, pobjedu u Masssashusttsu za upražnjeno senatorsko mjesto, a izgledi su im povećani za nova mjesta u Kongresu na novembarskim izborima, sredinom perdsjedničkog mandata.

XS
SM
MD
LG