Linkovi

Pogibije civila u Afganistanu ugrožavaju borbu  protiv Talibana


Pogibije civila u Afganistanu ugrožavaju borbu  protiv Talibana
Pogibije civila u Afganistanu ugrožavaju borbu  protiv Talibana

Jučer je vlada u Afganistanu saopćila da je pogibija 27 civila u zračnom napadu NATO snaga na jugu Afganistana neopravdana. U obimnoj operaciji koja je u toku oko grada Marjah zvaničnici NATO-a su rekli da je napad za cilj imao pobunjenike. Nažalost, kako se borbe u Afganistanu proširuju raste i broj civilnih žrtava uz sva nastojanja koalcijskih snaga da izbjegnu civilne žrtve.

<!-- IMAGE -->

U Afganistanu se priprema još jedna od grobnica za civile žrtve rata. Sayed Wali kaže da je u nedavnom zračnom napadu NATO-a poginuo njegov brat: "Tokom borbi oni su nas napali i moj brat je ranjen. Donio sam ga u bolnicu, ali je umro i ovdje sam ga sahranio."

Wali je jedan od hiljeda raseljenih iz Marjah-a. On kaže da je u zračnom napadu ubijen i njegov otac.

Zamjenik zapovjednika NATO snaga general Nick Parker je uputio izvinjenje: "Nama je jasno da je, ukoliko ubijemo ljude koje ustvari pokušavamo zaštititi, naša vjerodostojnost oslabljena. Prema tome, za nas je jako bitno da izbjegnemo takve incidente."

I pored toga, afganistanski zvaničnici i analitičari upozoravaju da pogibije civila mogu ugroziti kontra-pobunjeničke napore.

<!-- IMAGE -->

"To je za nas veoma teško, za narod Afganistana da nadje odgovor zašto ginu civili." Kaže

<!-- IMAGE -->

Shukria Barakzai, članica

afganistanskog parlamenta. NATO je poduzeo mjere na zaštiti civila. Ali je ta strategija na ključnom testu u Marjah-u.

Robert Gates, ministar odbrane SAD, kaže: "General McCrystal čini sve što je moguće da izbjegne civilne žrtve. Ali je, takodjer, činjenica da se Taliban miješa medju civile, da bi se prikrili, što očito za zapovjednike na terenu komplikuje donošenje bilo kakve odluke."

Na to je ukazao i generalni sekretar NATO-a, general Anders Fogh Rsmussen: "Mi takodjer znamo da Taliban koristi, odnosno zloupotrebljava žene i djecu kao ljudski štit na krovovima, na prozorima i drugdje. Dakle, nije ih briga."

Rasmussen kaže da statistike UN-a ukazuju da je Taliban odgovoran za većinu poginulih civila u Afganistanu.

Vojni zvaničnici kažu da ofanziva u Marjah-u teče uspješno. U medjuvremenu, 200 policajaca su tokom vikenda stigli i odpočeli patrolirati, dok zajedničke snage dostavljaju hranu i pokrivače za ugrožene gradjane.

"Mnogo ljudi ovdje je živjelo sa Talibanima tako da će se oni prikloniti bilo kome ko im može pružiti sigurnost. Zato smo mi ovdje. Ukoliko možemo ljude pridobiti na našu stranu to će nam pomoći da se borimo protiv Talibana.", kaže kapetan američkih marinaca Chris Thomas.

XS
SM
MD
LG