Linkovi

Najibullah Zazi se izjasnio krivim po optužbi za terorizam


Najibullah Zazi se izjasnio krivim po optužbi za terorizam
Najibullah Zazi se izjasnio krivim po optužbi za terorizam

<!-- IMAGE -->

Imigrant iz Afganistana, Najibullah Zazi, koji je optužen za pripremanje samoubilačkog bombaškog napada u New Yorku, jučer se pred federalnim sudom u New Yorku izjasnio krivim po ključnoj optužbi za terorizam - zavjeru korištenja oružja za masovna razaranja.

On je priznao da je regrutiran od strane al-Qaide i da je treniran u pravljenju bomi. On se, takodjer, izjasnio krivim za zavjeru izvršenja ubistva u stranoj zemlji i pribavljanja materijala za podršku terorističkoj organizaciji.

<!-- IMAGE -->

25-to godišnji Najibullah Zazi je rekao da mu je al-Qaida pomogla u planiranju napada na njujorški metro, koji bi, prema tvrdnjama američkih zvaničnika, bio razarajući. Zazi je rekao da je njegova operacija trebala biti izvedene oko 11. Septembra, na osmu godišnjicu al-Qaidinih napada na New York i Washington, i namjera joj bila protest protiv akcija u Afganistanu.

Zazi je uhapšen u septembru u Koloradu, gdje živi. Tužitelj kaže da je optuženi prikupio komponente za bombu i donio ih u New York nekoliko dana ranije, te da je onda odbacio plan nakon što je sa svojim saučesnicima posumnjao da su pod prismotrom FBI.

Zazi se sureće sa doživotnom kaznom zatvora kada mu bude sudjeno 25. Juna.

Najibullah Zazijev stric i dvojica bivših kolega, sa kojima je pohadjao srednju školu u New Yorku, takodjer, su uhapšeni i optuženi u ovom slučaju. Zazijev otac Mohammed Zazi je optužen za zavjeru uništavanja i prikrivanja materijala koji bi se mogao koristiti za pravljenje eksploziva. Tužitelj se složio da Zazijevog oca pusti na slobodu uz otkup od 50 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG