Linkovi

3-D filmovi izazivaju očne deformacije


3-D filmovi izazivaju očne deformacije
3-D filmovi izazivaju očne deformacije

Trodimenzionalni filmovi, kao što je Avatar, nas privlače svojim vizualnim izražajem.

Na dodjeli ovogodišnjih nagrada Golden Globe, znanstveno-fantastična epska drama Avatar je osvojila nagradu za najbolju dramu, a redatelj James Cameron je nagrađen za najboljeg tvorca filma. Iako zabavni,kako pokazuje studija Sveučilišta Berkley u Californiji, 3-D filmovi mogu izazvati očne deformacije. Uobičajeno, kada gledamo u nešto što je blizu, naše oči se fokusiraju u tu točku. Kada gledamo u daljinu čine obrnuto.

Martin Banks, profesor optometrije na Sveučilištu Berkeley kaže da trodimenzionalne slike ne dozvoljavaju očima da slijede pravilo, nego su prisiljene fokusirati se na daljinu, ali i blizinu, što izaziva konflikt u oku pri fokusiranju.

"Oči se moraju koncentrirati na stvari u blizini, a fokusirati na daljinu. Stoga se prekida normalni tok rada oka, kada se oko napreže i suspreže."

Ovaj neprirodni rad oka izaziva glavobolje i zamagljen vid.

"Trodimenzionalnim slikama mijenja se odnos u mozgu koji je na taj način radio godinama. Naša istraživanja su pokazala da poremećaj tog odnosa izaziva glavobolju.", kaže profesor Banks.

Banks kaže da je rizik od poremećaja vida smanjen kada se pređu 50e godine, stoga su mlađi gledatelji osjetljiviji od starijih.

Banks je rekao Glasu Amerike da je razgovarao sa filmskim producentima, i da su bili susretljivi i spremni na prilagodbe kako bi smanjili mogućnost izazivanja glavobolja. Kaže da su oni svjesni toga što najvjerojatnije izaziva probleme.

Ali također navodi da, iako prilagodbe mogu umanjiti problem, ne mogu ga eliminirati.

Kako god bilo, 3-D je ovdje da ostane. Stručnjaci predviđaju da će trodimenzionalna televizija biti veliki trend za pet godina.

XS
SM
MD
LG