Linkovi

21. zimske olimpijske igre u Vancouveru: Unikatne medalje


21. zimske olimpijske igre u Vancouveru: Unikatne medalje
21. zimske olimpijske igre u Vancouveru: Unikatne medalje

<!-- IMAGE -->

Za svake olimpijske igre zemlja domaćin kreira medalje koje će se po nečemu pamtiti. Za ovogodišnje, 21. zimske olimpijske igre u Vancouveuru, to je moderan i stiliziran dizajn sa umjetničkim motivima originalnih stanovnika Kanade. Medalje su teške su i do 576 grama, i najteže su u istoriji olimpijskih igara. Njihova tržišna vrijednost je oko 1.700 dolara. Za sportiste koji su ih osvojili i za zemlje koje predstavljaju medalje imaju neograničenu vrijednost i simbol su postignutog uspjeha.

Christina Aquino, direktorica komunikacija državne agencije za izradu novca, koja je izlila svaku od 615 olimpijskih i 399 medalja za specijalnu olimpijadu, ističe da je svaka medalja dio šireg, kompleksnijeg, dizajna koji sadrži i umjetnost kanadskih Indijanaca i dodaje:

"To su najneobičnije medalje koje su ikada izlivene za olimpijske igre."

Svaka medalja je unikat. Gospođa Aquino kaže da medalje imaju, na samo unikatni dizajn, nego se i fizički razlikuju:

<!-- IMAGE -->

"Ovo je, također, prvi put da su medalje trodimenzionalne, bregovite su, da tako kažem, i predstavljaju reljef Kanade."

Pogeladti medalje jedna je najvećih atrakcija u Vankuveru. Hiljade ljudi čekaju u redu i čekaće i više od četiri sata da bi vidjeli i dotakli neku od olimpijskih medalja.

I Theresu Tarn, učiteljicu iz Sjedinjenih Država koja radi u Vancouveru, "olimpijska groznica" dovela je paviljon u kojem su medalje izložene. Za poduže čekanjekaže :

"Sportisti, olimpijci, dugi niz godina čekaju da osvoje i dotaknu olimpijsku medalju, pa možemo i mi sačekati nekoliko sati."

I dok su se brojni Kanađani i turisti polako pomjerali u redu onih željnih da vide medalje, I da ih doraknu, gospođa Aquino ukazuje na još jednu "sitnicu, do sada karakterističnu samo za vankuverske olimpijske igre:

"Mislim da je ovo prvi put u istoriji olimpijskih igara da je publici dozvoljen pristup u objekat za izradu novaca kako bi mogli vidjeti, dotaći i fotografisati medalje."

A na kraju reda, nakon što navuku zaštitne rukavice da ne bi oštetili delikatnu površinu medalje, hiljade posjetilaca mogu učiniti ono za čim olimpijski takmičari streme…. držati medalju u ruci, makar i na trenutak.

XS
SM
MD
LG