Linkovi

Afganistan: Nove civilne žrtve


Afganistan: Nove civilne žrtve
Afganistan: Nove civilne žrtve


<!-- IMAGE -->

Afganistanska vlada, odnosno Vijeće ministara, je u današnjem saopštenju osudila zračni napad NATO snaga na jugu Afganistana u kojem je poginulo 27 civila, kao neopravdan. S druge strane, u saopštenju NATO-a istaknuto je da savezničke snage vrše napade na pobunjeničke snage u proivinciji Urguzan, da je pogibija i ranjavanje civila, nije preciziran broj poginulih, u napadu iz zraka težak incident do koga je došlo sticajem borbenih okolnosti. I zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu američki general Stanley McChrystal izrazio je žaljenje, istakavši da civilne žrtve ne doprinose povjerenju Afganistanaca u misiju snaga NATO-a. Inače, u dosadašnjim operacijama, ne računajući ovaj najnoviji incident, poginulo je najmanje 16 civila, oko 120 pobunjenika, te 13 vojnika NATO saveza.

Zapovjednik američke Centralne komande, odgovorne za vojne operacije u Afganistanu i Iraku, general David Petraeus, izjavio je u televizijskom intervjuu da je tekuća ofenziva na jugu Afganistana, početak duge kampanje protiv Talibana. Gospodin Petraeus nije rekao koliko dugo će operacije u gradu Marjah trajati, ali je istakao da koalicijske snage usmjeravaju napore na uskraćivanje sigurnih utočišta Talibanima u narednih 12 do 18 mjeseci. On je takođe ocijenio da je opasnost od al-Qaide smanjena i ukazao na nedavni napredak u razbijanju al-Qaidine čelne strukture u Pakistanu. Al-Qaide slabi i u Iraku, a takođe i cijelom na Arapskom poluotoku, izuzev Jemena. General Petraeus je naglasio da se, ipak, radi o neprijatelju koji razmišlja i prilagođava se, te traži svaku kakvu priliku da napadne Sjedinjene Države i saveznike. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države trebaju nastaviti sa pritiskom na al-Qaidu na svim tačkama i na svakom prostioru .

Gospodin Petraeus jučer je također rekao da su Sjedinjene Države na „putu pritiska" na Iran kako bi uvjerile Teheran da uspori realizaciju nuklearnog programa. Visoki američki zapovjednik istakao je da je međunarodna zajednica dala Iranu pružila sve prilike da razriješi spor oko nuklearnog programa diplomatskim putem, ali da iranski režim nastavlja sa realizacijom nuklearnog programa unatoč tim široko pruženim mogućnostima. General Petraeus nije pojašnjavao šta podrazumijeva pod rijećima „put pritiska na Iran," ali je rekao da Sjedinjene Države namjeravaju uputiti neku vrstu signala kako bi Teheranu bilo jasno koliko ozbiljnim susjedne zemlje i druge države diljem svijeta smatraju problem iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG