Linkovi

Catherine Ashton u BiH:  Da li je jasnija slika o tome gdje je i zašto je BiH tamo gdje jeste?


Catherine Ashton u BiH:  Da li je jasnija slika o tome gdje je i zašto je BiH tamo gdje jeste?
Catherine Ashton u BiH:  Da li je jasnija slika o tome gdje je i zašto je BiH tamo gdje jeste?

Nakon što je okončala trodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu, odnosno Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu, visoka predstavnica Evropske unije Cahterine Ashton će, očekuje se, već u ponedjeljak o rezultatima posjete informirati evropske ministre vanjskih poslova. Posjeta je, posebno kada je riječ o BiH, bila u funkciji upoznavanja sa aktuelnim političkim prilikama i naglašavanja briselskih stavova. Ključni stav o BiH je da je riječ o jedinstvenoj zemlji, čije cijepanje Unija nikada neće podržati.

Vjeruje se da sada gospođa Ashton ima jasniju sliku o tome gdje je i zašto je Bosna i Hercegovina tamo gdje jeste. Uz poruku da, bez obzira ko kakve referendume provodio, BiH ostaje jedinstvena zemlja u kojoj različite zajednice moraju naći optimalan način zajedničkog života, ona je, nakon posjete, visoka predstavnica EU još snažnija u uvjerenju da bi perspektiva evropskog članstva trebala odrediti kome će glasači u BiH dati glasove na jesenjim izborima, kao i da bi ta perspektiva trebala biti pokretač onih koji će biti izabrani:

<!-- IMAGE -->

"Stvarna korist od evropskog članstva će biti vidljiva na svakom koraku u svakodnevnom životu - ekonomiji, obrazovnim mogućnostima za studente, obrazovanju uopće i svim stvarima koje mi, koji već jesmo evropski građani, jasno primjećujemo i u kojima uživamo. Slično treba da traže i građani BiH. Nadam se da će političari iskoristiti izbore da podsjete svoje birače kako je to put koji smo mi već prošli, put koji će oni, nadam se, okončati u budućnosti" – istakla je, pored ostalog, gospođa Ashton nakon posjete BiH.

Kako rekosmo, očekuje se da će visoka predstavnica o višednevnoj posjeti regionu informirati evropske ministre vanjskih poslova u ponedjeljak i da će to rezultiratai preciziranjem elemenata u gradnji zajedničkog pristupa Brisela rješavanju bosanskohercegovačke političke krize. Nije nevažno podsjetiti da se gospođa Ashton i lično, uz eksperte evropske misije, mogla uvjeriti u praktičnu spremnost BiH da odgovori zahtjevima bezviznog režima, što bi, uprkos skepticima, trebao biti još jedan glas podrške za plan da se Bosancima i Hercegovcima do polovine godine otvore granice Schengena.

XS
SM
MD
LG