Linkovi

Afganistan: Marjah u obruču


Afganistan: Marjah u obruču
Afganistan: Marjah u obruču

Britanski general Nick Carter, Zapovjednik NATO snaga rasporeženih na jugu Afganistana ocjenjuje da će savezničkim jedinicama trebati 25 do 30 dana da, u sklopu sadašnje velike ofanzive, skrše otpor talibanskih pobunjenika i uspostave sigurnost u gradu Marjah. U ofanzivne akcije savezničke snage krenule su, da podsjetimo, 13. februara.

<!-- IMAGE -->

Oko 15 hiljada vojnika učetvuje u toj ofanzivi, najvećoj vojnoj operaciji protiv Talibana od invazije na Afganistan 2001. godine. General Carter je novinarima, na početku brifinga putem video-linka, rekao:

„U samom Marjahu još uvijek je jak otpor pobunjenika. Američki marinci, uz sadejstvo afganistanskih snaga sigurnosti, vode više pojedinačnih borbi u nastojanju da očiste cijeli grad."

General Carter predviđa da bi moglo proteći i mjesec dana dok Marjah ne bude siguran i mnogo više vremena dok lokalno stanovništvo ne prihvati afganistansku vlast:

<!-- IMAGE -->

„S obzirom na sve okolnosti, za jedno 3 mjeseca, trebalo bi da imamo prilično jasnu ocjenu da li smo uspjeli. Potrebno je biti vrlo oprezan i izbjegavati svaki trijumfalizam."

General Carter je istakao da vojnici međunarodnih snaga kroz Marjah napreduju oprezno, uglavnom koristeći lako naoružanje u nastojanju da budu izbjegnute civilne žrtve:

„Velika opasnost su improvizirane eksplozivne naprave koje moraju biti uklonjenjene vrlo sistematično i metodično. Ne želimo da civili stradaju od tih naprava."

Borbe za Marjah prate i informacije o hvatanju, u Pakistanu, dvojice viših zapovjednika Talibana koji su imali veliki uticaj u sjevernim dijelovima Afganistana. Pakistanski zvaničnici saopštili su i da je više militanata povezanih sa al-Qaidom uhvaćeno u Karačiju, dok američki i pakistanski operativci ispituju visoko rangiranog talibanskog zapovjednika.

Zbog svega toga Talibani su čvrsto stisnuti, ističe glasnogovornik Pentagona Geoff Morell:

„Nadamo se da je sadašnje stanje uveliko uzdrmalo i rastrojilo talibansku organizaciju."

Marjah je dugo vremena bio pod kontrolom krijumčara droge i Talibana. Ofanziva savezničkih snaga na to područje smatra se ključnim testom strategije predsjednika Baracka Obame na eliminiranju rastućeg pobunjeničkog pokreta i na zaštiti civilnog stanovništva Afganistana.

XS
SM
MD
LG