Linkovi

Predsjednik Obama se susreo sa Dalai Lamom uprkos protivljenju Kine


Predsjednik Obama se susreo sa Dalai Lamom uprkos protivljenju Kine
Predsjednik Obama se susreo sa Dalai Lamom uprkos protivljenju Kine

Zvaničnici u Pekingu su pozvali američkog ambasadora kako bi uputili protest protiv jučerašnjeg susreta predsjednika Baracka Obame sa izgnanim tibetanskim liderom Dalai Lamom. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je zamjenik ministra vanjskih poslova Cui Tiankai pozvao ambasadora Jona Huntsmana kako bi uputilo protestnu notu zbog susreta gospodina Obame. Samo nekoliko sati nakon razgovora između dva dobitnika Nobelove nagrade u Washingtonu, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je izdao saopćenje u kojem se navodi da je taj susret narušio američko-kineske odnose. Glasnogovornica američke ambasade je izjavila da je Washington očekivao ljutiti odgovor Pekinga. Ona je rekla da je ambasador Huntsman gospodinu Tiankaiu rekao da je vrijeme da dvije zemlje prihvate duh suradnje.

<!-- IMAGE -->

Američki predsjednik Barack Obama je tibetanskom duhovnom lideru Dalai Lami izrazio snažnu podršku očuvanju jedinstvene Tibećanske religije, kulture i jezičkog identiteta, i zaštiti ljudskih prava za Tibećane u Kini.

Predsjednik Obama se sa izgnanim duhovnim liderom Tibeta, Dalai Lamom susreo u Bijeloj kući, uprkos protestima zvanične Kine.

U saopćenju iz Bijele kuće se kaže da je Barack Obama pohvalio opredjeljenost Dalai Lame ka nenasilnom traženju dijaloga sa kineskom vladom. Takodjer se navodi da su se Dalai Lama i predsjednik Obama složili o značaju pozitivne suradnje o odnosima izmedju Sjedinjenih Država i Kine.

Govoreći reporterima nakon susreta u Bijeloj kući, Dalai Lama je rekao da je jako sretan i da je za njega bila velika čast susret sa američkim predsjednikom. On je rekao da je sa gospodinom Obamom razgovarao o napretku u na promviranju medjureligijske harmonije i ljudskih vrijednosti, i pojačanoj ulozi žena kao lidera.

Susret je izazvao ljutite komentare zvanične Kine, koja se usprotivila takvom susretu. Kina je prošle sedmice pozvala Sjedinjene Države da odmah povuku poziv Dalai Lami za posjetom Bijeloj kući.

Medjutim, razgovori su se održali, ali ne u Ovalnom uredu, nego u privatnom dijelu Bijele kuće, i iza zatvorenih vrata, ali je Bijela kuća objavila fotografije sa tog susreta.

Dalai Lama je boravio u Sjedinjenim Državama prošle godine, neposredno pred Obaminu posjetu Kini, ali je predsjednik tada odlučio da se će se sa njim susrsti tek nakoj povratka iz Kine.

Prijašnji predsjednici Sjedinjenih Država su primali Dalai Lamu, uključujući George W. Busha, koji ga je odlikovao Kongresnom Zlatnom medaljom 2007. godine.

Dalai Lama je napustio Tibet 1959, nakon neuspjelog ustanka protiv kinske vladavine. On kaže da ne traži neovisnost za Tibet, nego veću autonomiju. Kina ga smatra separatistom.

XS
SM
MD
LG