Linkovi

Catherine Ashton pozvala gradjane BiH da glasaju za budućnost u Evropi 


Catherine Ashton pozvala gradjane BiH da glasaju za budućnost u Evropi 

<!-- IMAGE -->

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton je boraveći danas u Sarajevu zatražila od gradjana BiH da glasaju za budućnost u Evropi na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u oktobru. Ona razgovarala sa predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolm Šprićem, ministrom finansija Draganom Vrankićem, kao i sa članovima Predsjedništva Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem, te entitetskim premijerima Mustafom Mujezinovićem i Miloradom Dodikom.

Svojom prvom posjetom regionu, gospodja Ashton je, kako je rekla, željela demonstrirati da će integriranje u Evropsku Uniju zemalja bivše Jugoslavije biti medju njenim prioritetima.

U razgovorima sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima, gospodja Ashton je izmedju ostaloga naglasila da BiH treba promijeniti Ustav kako bi udovoljila Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i prekinula diskriminatorsku praksu spriječavanja pripadnika manjina da se kandiduju za javne funkcije.

<!-- IMAGE -->

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost je, prije odlaska iz Sarajeva, održalapress konferenciju sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Nikolom Špirićem, i tom prilikom, izmedju ostalog rekla:

"Ostvaren je dobar napredak, na primjer u pitanju viza. I mi želimo što više pokazati ljudima u BiH od kojeg je značaja da postanu dio Evrope. Kako se približavate izborima nadam se da će budućnost u Evropi biti dio izborne kampanje."

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić je rekao da BiH čini krajnje napore na ostvarivanju promjena neophodnih za ulazak u EU:

"Ono što je ohrabrujuće za sve nas u BiH, za Vijeće ministara i gradjane BiH, jeste da postoji posvećenost Brisela kada je BiH u pitanju i da je pred BiH njena evropska budućnost. A, vlasti u BiH moraju činiti sve da ispunjavaju uslove i provode reforme koje će BiH iz dana u dan činiti sve kredibilnijom."

Nakon Sarajeva, gospodja Ashton je otputovala u posjetu Beogradu i Prištini.

XS
SM
MD
LG