Linkovi

Oštre rekacije iz Irana na tvrdnje Hillary Clinton da ta zemlja postaje vojna diktatura 


Oštre rekacije iz Irana na tvrdnje Hillary Clinton da ta zemlja postaje vojna diktatura 
Oštre rekacije iz Irana na tvrdnje Hillary Clinton da ta zemlja postaje vojna diktatura 

<!-- IMAGE -->

Iranski lideri su oštro reagirali na primjedbu američkog državnog sekretara, Hillary Clinton da Iran postaje vojna diktatura. Iranski vrhovni vodja, Ayatollah Ali Khamenei je gospodju Clinton optužio da, kako je rekao, širi laži i da Sjedinjenje Države taj region pretvaraju u skladište oružja.

Ali, kako za Glas Amerike izvještava Ravi Khana, nekoliko analitičara u Washingtonu podržavaju navode Hillary Clinton, dok drugi smatraju da Garda samo radi ono što im naredi vrhovni vodja Ayatollah Ali Khamenei.

Iranska Revolucionarna Garda je osnovana 1979. da bi zaštitila Islamsku revoluciju Ayatollaha Ruhollaha Khomeinia od Šahove armije.

Sada, američki državni sekretar, Hillary Clinton kaže da Garda svojim pritiscima za nastavljanjem aktivnosti na obogaćivanju uranijuma izlaže Iran novim sankcijama koje predlažu Sjedinjenje Države.

<!-- IMAGE -->

Hillary Clinton je za Glas Amerike, tokom nedavne posjete zemljama Perzijskog zaljeva, izmedju ostalog rekla:

"Čini se da se kod donošenja odluka smanjuje prostor za političke i religijske lidere, a raste za Revolucionarnu gardu."

Garda je posljednjih godina dostigla znatnu političku i ekonomsku moć.

Većina članova vlade predsjednika Mahmouda Ahmadinejada su pripadnici Revolucionarne Garde.

Neki analitičari Irana u Sjedinjenim Državama kažu da je Garda ostvarila dodatni uticaj zbog nedavne uloge u suzbijanju protesta protiv ponovnog izbora predsjednika Ahmadinejada.

<!-- IMAGE -->

Novinar Nove Američke fondacije u Washingtonu, Afshin Molavi: "Iranska Revolucionarna Garda je izašla kao pobjednik u postizbornom nasilju. Na više načina, tokom posljednjih desetak godina porasla je moć Revolucionarne Garde."

Državni sekretar Clinton je ukazala na moguću perspektivu: "Oni su duboko umiješani u trgovinu, poslove i investicijske aktivnosti Irana. Oni su vlasnici ključnih institucija, kao aerodroma, na primjer. Prema tome, mnogo je toga što oni rade, i to zabrinjava."

Ali Ken Katzman iz Kongresnog istraživačkog servisa trenutno ne vidi Iransku Revolucionarnu gardu kao ozbiljan problem. On kaže da Garda samo sljedi naredbe Ayatollaha.

<!-- IMAGE -->

"Oni rade sve što vrhovni vodja želi da rade. Nema dokaza da oni rade bilo šta što vrhovni lider ne želi da rade."

<!-- IMAGE -->

Afsin Molavi se slaže. On kaže da je vodjstvo Garde u savezu sa Ayatollahom Ali Khameneijem, vrhovnim vodjom. Ali, dodaje, da bi mogući rascjep unutar Garde mogao odrediti budućnost Irana.

"Da li će biti pripadnika Revolucionarne Garde koji će stati uz trenutno vodjstvo. Ta vrsta institucionalnih razlika bi mogla biti važna promjena za budućnost Irana."

Neki analitičari predvidjaju da će Revolucionarna Garda učvrstiti svoju moć i da će konačni obračun biti izmedju Garde i miliona razočarane djece 30 godina stare Islamske revolucije, koji sada čine 60 procenata ukupnog stanovništva Irana.

XS
SM
MD
LG