Linkovi

SAD: Godinu dana nakon usvajanja stimulativnog paketa ekonomskog oporavka


SAD: Godinu dana nakon usvajanja stimulativnog paketa ekonomskog oporavka
SAD: Godinu dana nakon usvajanja stimulativnog paketa ekonomskog oporavka

Podsticajnim paketom mjera, teškim 787 milijardi dolara, usvojenim prošle godine u ovo vrijeme, prema ocjenama Bijele kuće, sačuvano je oko 2 miliona radnih mjesta i izbjegnut pad američke ekonomije u depresiju. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama ocijenio je, podsjećajući na prvu godišnjicu usvajanja stimulativnog paketa mjera, da je to bio politički težak, ali ekonomski potreban i opravdan korak, da Sjedinjene Države više nisu na ivici ekonomske depresije:

<!-- IMAGE -->

"Nakon godinu dana, najviše zahvaljući našem programu oporavka, ekonomska depresija više nije mogućnost koje se trebamo plašiti."

Gospodin Obama je takođe istakao da je sačuvano i otvoreno ukupno 2 miliona radnih mjesta, te da je ekonomija od pada od 6 procenata, kada je ušao u Bijelu kuću, u posljenjem kvartalu prošle godine dostigla rast od šest odsto.

Ima i onih koji tvrde da presjednik prenaglašava činjenice. Primjera radi, zahvaljući stimulativnom paketu u jednom školskom distriktu u saveznoj državi New York sačuvano je 60 i otvorene 73 nove pozicije. Direktor tog distrikta James Willis kaže da su mnoga radna mjesta ipak privremena:

"Sve novootvorene pozicije, kao i one koje smo sačuvali, biće ugašene."

Nadalje, tu su i izvještaji o određenim zloupotrebama novčanih fondova stimulativnog paketa.

Kao jedan od primjera analitičar Michael Grabell navodi:

"Najveći problem koji uočavamo su sumnjivi poduzetnici, privatne kompanije koje primaju sredstva iz stimulativnog paketa, iako se o njihovom poslovanju vodi krivična istraga."

Bijela kuća takve slučajeve, kako je saopšteno, ispituje. Predsjednik Obama, pak, naglašava da stimulativni paket u cjelini djeluje onako kako je predviđeno:

<!-- IMAGE -->

"To ne znači, naravno, da je sve savršeno, ali kada razmišljamo o opsegu programa i veličini ekonomskih nevolja, naš program teče čisto, glatko, transparentno."

Do sada je utrošeno malo manje od 60 odsto novca osiguranog stimulativnim paketom. Opozicija, odnosno Republikanci, tvrde da novac nije mudro usmjeravan i da je stimulativni paket novi, potežak dio postojećeg velikog budžetskog deficita.

I gospodin Obama priznaje da veliki troškovi nisu uvijek dobar politički potez i dodaje:

"Ali, morali smo nešto učiniti da ne bi došlo do ekonomske katastrofe. Morali smo djelovati, jer naša je odgovornost mnogo veća nego jednostavno pobijediti i na narednim izborima."

Gospodin Obama će, kako je najavio, formirati dvostranačku komisiju čiji će zadatak biti naći načina da se smanji deficit Sjedinjenih Država koji bi slijedeće godine mogao dostići hiljadu i 600 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG