Linkovi

Odbor za zaštitu novinara: U prošloj godini ubijeno više od 70 predstavnika medija


Odbor za zaštitu novinara: U prošloj godini ubijeno više od 70 predstavnika medija
Odbor za zaštitu novinara: U prošloj godini ubijeno više od 70 predstavnika medija

<!-- IMAGE -->

Odbor za zaštitu novinara u godišnjem izvještaju za 2009. konstatuje da je i prošla godina bila vrlo pogubna za predstavnike sedme sile. Naime, na raznim reporeterskim zadacima širom svijeta smrtno je stradao najmanje 71 novinar. Najgori, najteži, najokrutniji napad na novinare i medijske uposlenike desio se na Filipinima gdje su, militanti lojalni jednom snažnom političkom klanu, smaknuli 31 predstavnika medija. Izvještaj Odbora predstavljen je jučer u zgradi Ujedinjenih nacija.

Smaknuće 31 novinara i pratilaca prošlog novembra na Filipinima bio je najteži zločin nad predstavnicima medija, bilo gdje i bilo kada, i izazvao je velike proteste Filipinaca. Nažalost, nasilja prema uposliecima medija je bilo i u ostalim dijelovima svijeta.

Zamjenik direktora Odbora Robert Mahoney za 2009. kaže:

"Bila je to teška i tragična godina. Osim ubistava, autoritarni i represevni režimi strpali su u zatvore brojne novinare."

Gospodin Mahoney je, kao primjer, naveo obračun sa predstavnicima medija koji je u Iranu počeo nakon ljetošnjih spornih predsjedničkih izbora. Zatvoren je veliki broj novinara, a jedan od njih bio je i dopisnik magazina Newsweek Maziar Bahari. Bahari je u samici proveo 118 dana. Tim povodom on kaže:

<!-- IMAGE -->

"Nastojali su me prisiliti da priznam da sam špijunirao za stranu vladu i da sam, što i jesam, bio u kontatku sa iranskim političarima-reformistima."

Maziar Bahari upozorava da iranski režim sada nastoji spriječiti blogere da svoje tekstove objavljuju putem interneta. Ipak, Perzijski program Glasa Amerike često iz Irana prima video i internet-poruke o medijskoj represiji u toj zemlji.

"Mislim da u početku iranski režim nije pridavao pažnju internetu, ali je nedavno usvojeno više zakona kojima se kao krivični čin sakcioniše objavljivanje na internetu i slanje tekstova i snimaka mobilnim telefonima" - takođe kaže Maziar Bahari.

I blogeri u Kini su izloženmi snažnom pritisku. Bob Dietz, analitičar Odbora za zaštitu novinara za Aziju, ističe:

"Najveći broj kineskih novinara koji su sada u zatvoru, uhapšeni su zbog objavljivanja tekstova putem interneta. Mislim da ih je na kraju prošle godine bilo 24 u zatvorima."

Pritisci i nasilje nad novinarima dešavali su se i u Africi, i na Srednjem Istoku, u državama Južne Amerike, u Rusiji.

Recimo i to da je Odbor za zaštitu novinara prošle godine pomogao, na ovaj ili onaj način, oslobađanje 45 zatvorenih novinara.

XS
SM
MD
LG