Linkovi

Hillary Clinton:  Iranska Revolucionarna garda dobija isuviše mnogo utjecaja


Hillary Clinton:  Iranska Revolucionarna garda dobija isuviše mnogo utjecaja
Hillary Clinton:  Iranska Revolucionarna garda dobija isuviše mnogo utjecaja

Američka državna tajnica Hillary Clinton je izrazila nove zabrinutosti vezano za iransku Revolucionarnu gardu, ali je rekla da su, usprkos planovima za vršenje pritiska za nove sankcije protiv Irana, Sjedinjene države i dalje otvorene za dijalog sa tom zemljom. Gospođa Clinton je to izjavila tokom intervjua sa novinarom Glasa Amerike Davidom Gollustom, nakon završetka njene posjete zemljama Perzijskog zaljeva. Do njene izjave dolazi nakon što je iranski predsjendnik Mahmud Ahmadinejad rekao da će bilo koja zemlja koja bude tražila sankcije protiv njegove zemlje zažaliti zbog takve akcije.

<!-- IMAGE -->

Američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla da iranska Revolucionarna garda dobija isuviše mnogo utjecaja, i da ispoljava isuviše mnogo kontrole nad iranskom sigurnosti, te političkim i ekonomskim odlukama. Ona je dodala da je insistiranje Washingtona na novim sankcijama protiv Irana usmjereno prvenstveno na Revolucionardnu gardu, koju gospođa Clinton okrivljuje za nasilje protiv političkih protivnika u Iranu.

Fokusiramo se na to da sankcije budu usmjerene na Revolucionarnu gardu. Oni su uveliko uključeni u komercijalne, poslovne i ulagačke aktivnosti Irana. Oni su vlasnici velikih institucija, kao na primjer aerodroma, i ima dosta toga što oni rade što je veoma zabrinjavajuće, rekla je Hillary Clinton.

Ona je tražila podršku među zemljama Perzijskog zaljeva za nove sankcije protiv Irana u nadi da će se izvršiti pritisak na Teheran da pristane na predloženu zamjenu procesa obogaćivanja uranijuma. Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je upozorio da je Iran uvrijeđen takvim pritiskom.

Naravno da, ako neko želi poduzeti akciju protiv Irana, naš odgovor ne bi bio kao prije. Mi više nećemo savjetovati ili razjašnjavati ili objašnjavati. Definitno će biti poduzeta protuakcija zbog koje će oni, kao i obično, zažaliti, rekao je iranski predsjednik.

<!-- IMAGE -->

Plan kojem su posredovali Ujedinjeni narodi poziva Iran da svoj nisko obogaćeni uranijum prebaci u inostranstvo u zamjenu za nuklearno gorivo, u nastojanju da se ograniče iranske sposobnosti da proizvede nuklearno oružje. Do većih zabrinutosti je došlo nakon što je Teheran objavio da je već obogatio uranijum na 20%. Međunarodna zajednica strahuje da bi Iran mogao povećati proces do nivoa koji je potreban za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran i dalje tvrdi da je njegov program u mirnodopske svrhe. Gospođa Clinton objašnjava američki stav.

Mi nećemo nikada zatvoriti vrata. Nikada nećemo vratiti ispruženu ruku, ali kako je rekao predsjednik Obama, morate prvo olabaviti svoju pesnicu kako bi se mogli rukovati. Mi smo uvijek imali strategiju od dva smjera, i uvijek smo govorili o pritisku i sankcijama, rekla je Hillary Clinton.

U odvojenom razvoju događaja, Sjedinjene države, Rusija i Francuska su napisali zajedničko pismo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, izražavajući zabrinutosti vezane za nedavne izjave Irana o obogaćivanju uranijuma.

XS
SM
MD
LG