Linkovi

Hillary Clinton: Iran se pretvara u vojnu huntu


Hillary Clinton: Iran se pretvara u vojnu huntu
Hillary Clinton: Iran se pretvara u vojnu huntu

Američka državna tajnica Hillary Clinton je izjavila da Iran svojim ponašanjem može izazvati utrku u nuklearnom naoružanju na Srednjem Istoku, ukoliko dodje do nuklearnog oružja. Gospodja Clinton je izjavila, govoreći na univerzitetu u Jeddi, da dokazi jednostavno ne potkrepljuju tvrdnju vlade u Teheranu kako je njen nuklearni program isključivo mirnodopski. Državna tajnica je danas takodjer govorila ekskluzivno za Glas Amerike i našem novinaru David Gollustu rekla da Sjedinjene države vjeruju da Iran postaje vojna diktatura, te da da iranska elitna vojna sila, Revolucionarna garda, zapravo zamjenjuje vladu. Washington neće povući svoju ispruženu ruku, medjutim, Iran prvo mora otvoriti svoju stisnutu pesnicu, kazala je Clinton. Ona je inače na kraju svoje turneje po zemljama Perzijskog zaljeva, u potrazi za podrškom saveznika za oštrije sankcije protiv Teherana.

<!-- IMAGE -->

Nakon što su prosvjednici u pitanje doveli legitimnost izabranih iranskih lidera, te nakon sve većih napetosti zbog nuklearnih ambicija te zemlje, Hillary Clinton je iznijela nove optužbe protiv vlade u Teheranu. Obraćajući se studentima na kampusu univerziteta Carnegie Mellon u Dohi, ona je rekla da se Iran pretvara u vojnu huntu..

Smatramo da su vlada Irana, vrhovni lider, predsjednik i parlament nadvladani i da se Iran kreće ka vojnoj diktaturi, rekla je gospođa Clinton.

Stručnjaci kažu da iranska elitna Revolucionarna garda sada ima udjela u svim ključnim funkcijama vlade, uključujući i razvoj iranske nuklearne tehnologije. Usprkos tvrdnjama da je njegov nuklearni program u mirnodopske svrhe, Iran navodi da je sposoban da obogaćuje uranijum do nivoa koji je potreban za nuklearno oružje. Upitana da li Sjedinjene države razmatraju vojnu opciju protiv Irana, gospođa Clinton je odgovorila NE.

Mi još uvijek vjerujemo da postoji drugačiji put kojim Iran može krenuti, ali mi želimo da svijet bude ujedinjen u jasnoj poruci da nećemo samo stajati i gledati dok oni razvijaju svoj nuklearni program kojeg mogu koristiti da prijete svojim susjedima i drugima, rekla je Hillary Clinton.

<!-- IMAGE -->

Međutim u Rijadu, saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal je rekao da nove sankcije ne bi bile djelotvorne u nastojanjima da se Iran primora da zaustavi obogaćivanje uranijuma. Tema razgovora gospođe Clinton u Zaljevskom regionu međutim nije samo Iran. Sjedinjene države također nastoje pokrenuti zastale izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

XS
SM
MD
LG