Linkovi

USS Comfort: Brod-bolnica pomaže djeci Haitija


USS Comfort: Brod-bolnica pomaže djeci Haitija
USS Comfort: Brod-bolnica pomaže djeci Haitija

Na stotine žrtava zemljotresa na Haitiju se liječe na američkom mornaričkom brodu USNS Comfort, koji je usidren u luci u Port au Prince-u. Broj pacijenata je sada manji, ali doktori kažu da pacijenti kojima su potrebne operacije i drugi tretmani i dalje stižu. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Mike o Sullivan, medicinsko osoblje na brodu kaže da ovakva medicinska katastrofa do sada nije bila zabilježena. <!-- IMAGE -->

Doktori na ovom brodu su već izvršili više od 650 operacija, u mnogim slučajevima spašavajući živote pacijenata koji bi inače umrli. Ova beba je prijevremeno rođena na brodu. I ona i majka se osjećaju dobro. Vojni doktori i civilni volonteri iz američkih bolnica kažu da nikada nisu vidjeli toliki broj ozbiljnih povrijeda. Zapovjednik Robert Fetherston je klinički koordinator operacione sale na brodu.

Radimo amputacije, imamo lomove pelvisa, lica, sve vrste lomova, čak i lomove koje niko od nas nikada nije vidio, kaže gospodin Fetherston.

Beba ove žene je spašena nakon što joj je usljed zemljotresa glava djelimično smrskana. Pedijatriski dio broda ima oko 60 pacijenata i gotovo isto toliko roditelja i pratilaca. Medicinski radnici kažu da su ovdje vidjeli čuda. John Keeve, ortopedski hirurg iz države Washington, kaže, medjutim, da će mnogim pacijentima nedostajati dugoročna njega.

Moramo obuzdati naš entuzijazam, jer moramo shvatiti da ovi ljudi dolaze iz siromašnih krajeva i ne mogu uvijek dobiti tretman koji bi obično dobili u Sjedinjenim državama, kaže doktor Keeve.

<!-- IMAGE -->

Ali roditelji kažu da su sretni da vide da se njihova djeca oporavljaju, a osoblje broda Comfort je zadovoljno što je dio međunarodnih napora pružanja pomoći Haitiju. Poručnik John Hussey je zadužen za zalihe krvi i laboratoriju.

Ovo je bilo nešto neočekivano, ali kako vrijeme prolazi, mislim da se osoblje broda zaista osjeća počašćenim što je dio nečega i što može pomoći haićanskom narodu u ovim trenucima, kaže on.

Dok novi pacijenti stižu na brod, drugi se šalju u bolnice na obali, kako bi se obezbjedio smještaj za teško povrijeđene kojima su potrebne hitne operacije ili druge vrste tretmana.

XS
SM
MD
LG