Linkovi

Nelson Mandela – 20 godina slobode 


Nelson Mandela – 20 godina slobode 

U Južnoj Africi je obilježena 20-ta godišnjica puštanja iz zatvora legendarnog borca protiv aparthejda, dobitnika Nobelove nagrade za mir, Nelsona Mandele. Tim povodom, nedaleko od glavnog grada Cape Towna, veći broj ljudi se okupio kod zatvora iz kojeg je Mandela, konačno oslobodjen, 1990. godine, nakon 27 godina zatočeništva.

<!-- IMAGE -->

Vodeće ličnosti Afričkog nacionalnog kongresa su prošle kroz zatvorsku kapiju igrajući tako izlazak iz zatvora Nelsona Mandele prije 20 godina.

Nakon što je oslobodjen, gospodin Mandela je izašao sa šakom podignutom u zrak.

Zatim se obratio hiljadama okupljenih u Cape Townu: "Mi idemo naprijed. Marš prema slobodi i pravdi je nepovratan."

Mandela, sada u 91 godini života i slabašnog zdravlja, nije prisustvovao proslavi. Ali početkom ove sedmice, on je sa drugim liderima Afričkog nacionalnog kongresa (ANK), i suprugom Winnie, održao zdravicu.

Tokom aparthejda ANK je bio ilegelan, a Mandela je bio na čelu njegovog vojnog krila i kooridinirao kampanju sabotaže protiv Južnoafričke vojske i vlade.

Na sudjenju, on je svoje akcije branio ka dio "borbe Afričkog naroda za slobodnim društvom".

Mandela je osudjen na doživotni zatvor, odbijajući vladinu ponudu da ga oslobodi u zamjenu da se odrekne oružane borbe. Većinu kazne je proveo u zatvoru na otoku Robben.

Aktivista ANK, Ahmed Kathrada, koji je oslobodjen nekoliko mjeseci ranije, je dijelio ćeliju sa Mandelom:

<!-- IMAGE -->

"Bio je to emocionalni trenutak kada smo na slobodi vidjeli našeg lidera, koji je ostao u zatvoru iza nas. Konačno on će ponovo biti sa nama. Imali smo osjećaj zahvalnosti, sreće i slavlja kada je on pušten."

Cyril Ramaphosa je bio ključni lider u borbi ANK. On je govorio u Cape Townu na otvaranju izložbe posvećene Mandeli:

"Svi se mi, vjerovatno, sjećamo gdje smo bili kada je Nelson izašao na slobodu, ali mislim da nismo nikada zamišljali da ćemo živjeti u Južnoj Africi kakva je danas."

U četvrtak je predsjednik Južne Afrike, Jacob Zuma govorio parlamentu o ekonomiji. Mandela je bio medju prisutnim. Gospodin Zuma je odao priznanje bivšem predsjedniku, i rekao da je potrebno raditi više da se osigura ekonomski rast.

"Predsjednik Mandela je ujedinio ovu zemlju zalažući se protiv spolne i rasne diskriminacije, za demokratsku i naprednu Južnu Afriku."

Gospodn Mandela je oslobodjen nakon 27 godina provedenih u zatvoru. Četiri godine kasnije on je postao prvi crnac predsjednik Južne Afrike, objedinjujući svoju rasno izmješanu zemlju bez proljevanja krvi.

XS
SM
MD
LG