Linkovi

Sniježna oluja na istočnom dijelu SAD: Oboreni mnogi rekordi


Sniježna oluja na istočnom dijelu SAD: Oboreni mnogi rekordi
Sniježna oluja na istočnom dijelu SAD: Oboreni mnogi rekordi

Prema preciznim meteorološkim podacima više od 53 centimentra novog snijega palo u Washingtonu, glavnom gradu SAD, tokom posljednje, jučerašnje, sniježne oluje, koja je uslijedila nakon 90 centimetara snijega koji je donijela prethodna od prije nekoliko dana.

Dvije mećave u manje od sedmicu dana okovale su ne samo Washington, nego i najnaseljeniji dio istočne obale Sjedinjenih Država sa oko, u prosjeku 30 centimentara snijega koji je pao jučer i obeshrabrili stanovnike koji su pokušavali da raščiste snijeg od prethodne mećave. Meteorolozi najavljuju da se sprema još jedna oluja početkom iduće sedmice.

<!-- IMAGE -->

Oko 230 hiljada uposlenika federalnih državnih službi ne rade od petka poslije podne kada je oluja počela, a zbog rekordnih snježnih padavina već četiri radna dana zatvoreni su uredi federalne i vlada saveznih država, gradskih i lokalnih takođe, škola, univerziteta, kulturnih, umjetničkih, muzejskih ustanova. I zgrada Ujedinjenih nacija u New Yorku je bila zatvorena, a otkazane sun a hiljade i hiljade avionskih letova kao i aerodroma.

Predstavnik Washintona u Kongresu je od predsjednika Obame tražio da proglasi vanredno stanje na federalnom nivou i Washintonu obezbijedi fondove da se oporavi od nevremena.

Glasnogovornik javnih službi Washingtona saopštio je da od prošlog petka oko 200 teretnih kamiona koji mogu nositi po šest tona snijega vuku snijeg sa gradskih ulica i odlažu ga na mnogim slobodnim prostorima, pa i ispred gradske bolnice koja je zatvorena 2001. godine. Snijeg se sa mostova sručuje i u rijeku Potomac. Sniježna oluja je posljednja dva dana bila praćena snažnim vjetrovima čija je brzina prelazila od 40 kilometara na sat, uz udare iI do 70 kilometara.

<!-- IMAGE -->

U namjeri da izađu iz kuća, mnogi građani Washingtona okupili su se u dijelu grada poznatom kao na Dupont Circle na rundi grudvanja.

"Lijepo je malo se relaksirati" - bio najčešći je i najkraći komentar u trenucima sklanjanja ispred mnogobrojnih grudvi snijega koje su letjele na sve strane.

Niko nije bio "siguran na tom sniježnom bojnom polju," uključujući i reportere i kamermane.

<!-- IMAGE -->

Za mnoge obitelji prva snježna oluja je značila je kućnu zabavu preko vikenda, ali je mećava jučer izazvala ozbiljnje bezbjednosne zabrinutosti…. umor usljed prekovremenih sati rada vozača kamiona i grtalica, pokvarena oprema, i nedostatak kemikalija kojima se posipaju putevi.

Guverner Pesnsilvanije je naredio zatvorio nekih od auto-puteve, upozoravajući da oni koji izalaze da voze rizikuju vlastite živote. Da su mnogi poslušali guvernerov savjet potvrđivale su ulice Filadefije koje su bile prazne. Zabilježen je i pomalo čudan trenutak…. goloprsi trkač se ipak probijao kroz grad, a grupa sankaša i "daskaša" koja se ludo zabavljala na stepenicma filadelfijskog Muzeja umjetnosti bila je daleko normalniji prizor.

U saveznoj državi Virginia kao da je bilo najgore …. Sniježne padavine bile su skoro 76 centimetara, računajući obje mećave, a vjetrovi su tokom druge bjesnili jačinom od 80 kilometara na sat.

Oluja se jučer, srijeda, proširila cijelom stočnom obalom odnosno saveznim državama Connecticut i Rhode Island i južnim dijelom Massachusettsa.

Sve u svemu, podaci o ranijim snježnim padavinama - u Baltimoru od 159 centimetara snijega od 1995-96. godine, 138 u Washingtonu 1898-99.godine i 166 u Filadefijii 1995-96. godine – su prošlost.

Ove zime je u Baltimoru palo 183, u Washingtonu 139 , dok se na Filadefiju već sručilo 178 centimetara snijega.A meteorolozi, rekosmo, za koji dan najavljuju novi snijeg

XS
SM
MD
LG