Linkovi

Pred skore zimske olimpijske igre: Prvi put i predstavnik Gane


Pred skore zimske olimpijske igre: Prvi put i predstavnik Gane
Pred skore zimske olimpijske igre: Prvi put i predstavnik Gane

Samo nekoliko dana dijeli nas od svečanog otvaranja zimskih olimpijskih igara. Kanadski grad Vankuver je domaćin najboljim svjetskim skijašima, klizačima, hokejašima, triatloncim, trkačima i skakačima.

<!-- IMAGE -->

Među njima će se naći i Kwame Nkrumah-Acheampong, skijaš iz Gane. Biće to ujedno i jedini, i po prvi put, predstavnik te afričke zemlje na nekoj "bijeloj" olimpijadi.

Skijaša iz Gane njegovi navijači zovu i "sniježni leoprad." Star je 35 godina, rođen je u Škotskoj, a odrastao u Gani, u srcu zapadne Afrike. Počeo je skijati prije 6 godina, nakon povratka u Britaniju. Dobio je posao na recepciji jednog pokrivenog sniježnog cetra:

"Počeo sam zaista zabave radi, ne zato što sam želio skijati.... Ali, radeći u centru, imajući besplatan pristup stazama, naučio sam skijati."

<!-- IMAGE -->

Ono što je počelo kao zabava, preraslo je u jaku ljubav i želju da se okuša na pravim, alpskim skijalištima:

"Kada ste na vrhu takmičarske skijaške staze, kada pogledate kapije, osjetite izazov... Za mene... to je bilo nadmetanje sa samim sobom, izazov stići do kraja staze, ne samo stići, nego stići što brže mogu."

Kwame Nkrumah-Acheampong pokušao je nastupiti i na prošlim zimskim olimpijskim igrama u Torinu, ali nije uspio. Nije klonuo i ove će godine biti prvi skijaš, olimpijac Gane.

Richard Harpham, menadžer, sa Kwameom radi posljednje 4 godine. O "sniježnom leopardu" kaže:

<!-- IMAGE -->

"Mislim da je Kwame za posljednje tri, četiri godine izrastao u takmičara, što je veoma važno za njega. Ne želi tek nastupiti, biti autsajder... Želi biti negdje u sredini. Nema govora da bi mogao osvojiti medalju, ali želi sa igara biti ispraćen uz poštovanje ostalih takmičara i navijača."

Kwame Nkrumah-Acheampong se nada da će jednog dana Ghana imati skijaša dovoljno dobrog da se nađe i među najboljim svjetskim takmičarima.

"Što se mene tiče, ja sam pokusni kunić, eksperiment koji otvara neka vrata, animira ljude da posmisle da, ako sam ja nešto postigao za 6 godina, neko drugi može mnogo više za deset godina... Da radimo na tome i da za 10, 15 godina imamo takmičara koji može biti među 30, 50 najboljih u svijetu. Ako se to desi, biću vrlo sretan."

Nakon zimskih olimpijskih igara u Vankuveru, Kwame se takođe nada da bi u Gani mogao biti otvoren centar za skijanje na travi, ili sa vještačkim snijegom, što bi omogućilo da najmlađi krenu njegovim stopama. Kada su u pitanju njegove takmičarske ambicije, on na olimpijskoj skijaškoj stazi želi dokazati da griješe oni koji sumnjaju u njegovo skijaško umijeće.

XS
SM
MD
LG