Linkovi

Iran nastavlja prkositi medjunarodnoj zajednici


Iran nastavlja prkositi medjunarodnoj zajednici
Iran nastavlja prkositi medjunarodnoj zajednici

Iranski lider Mahmoud Ahmedinejad već odavno prkosi medjunarodnoj zajednici , a sada je I počeo sprovoditi planove za bogaćenje uranijuma na višem nivou. On kaže da je njegova zemlja u stanju bogatiti uranij koristeći se laserskom tehnologijom , a potreban joj je uranijum obogaćen za 20 posto, što bi osiguralo gorivo za reaktor. Odluka Irana dolazi u trenutku kada medjunarodni lideri nastavljaju vršiti pritisak na Teheran da obustavi proces bogaćenje uranijuma, u strahu da bi se taj uranijum mogao koristiti za nuklearno oružje. Američki ministar obrane Robert Gates, koji je na turneji u Evropi, je izjavio da još nije kasno da sankcije daju rezultat, prije nego se razmotri vojna akcija protiv Irana:

Robert Gates, američki ministar obrane je ovim povodom kazao:

Cilj pritiska je da se Iran dovede natrag za pregovarački stol, i da se konačno razriješi ovo pitanje tako da se ta zemlja spriječi doći do nuklearnog oružja. Složili smo se da je to cilj i slijedeći korak medjunarodne zajednice.

Iranski lider optužuje Zapad da spriječava naučni razvoj Irana, riječima:

Želim im poručiti: pravite grešku! Ne možete vi postavljati prepreke razvoju iranske nacije!

Iran je do sada ignorirao tri runde sankcija UN-a, nametnutih radi nuklearnog programa. Ministar obrane Gates poziva medjunarodnu zajednicu da sada nametne i četvrtu rundu sankcija:

<!-- IMAGE -->


Mislim da pritisci koji se vrše na iransku vladu, umjesto narod te zemlje, potencijalno imaju veću mogućnost da daju rezultate. Mi svi znamo šta se dogadja unutar Irana. Mislim da medjunarodna zajwednica ne želi da iranski narod pati više nego što je to apsolutno neizbježno.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju je postigla dogovor s Teheranom da pošalje uranijum u inozemstvo radi obogaćivanja, koji bi se potom vratio Iranu kao gorivo za reaktore, neupotrebljivo za nuklearno oružje. Iranski predsjednik medjutim, krivi medjunarodnu zajednicu zato što se to još nije dogodilo. Ahmedinejad dodaje da je i dalje otvoren za pregovore.

Rekli smo da imaju tri mjeseca za to, u suprotnom mi počinjemo proces obogaćivanja. Sada poručujem doktoru Salehiju, iz UN ove agencije da počinjemo proizvodnju uranijuma obogaćenog 20 posto, sa centrifugama, iako smo i dalje spremni za razgovor.

Teheran uporno tvrdi da je njegov nuklearni program mirnodopskih namjena, uglavnom za proizvodnju električne struje.

XS
SM
MD
LG