Linkovi

Rembrandt u kupatilu 


Rembrandt u kupatilu 
Rembrandt u kupatilu 

<!-- IMAGE -->

Malo izrezbareno umjetničko djelo koje je otkrio predsjednik katoličkog univerziteta je centralni eksponat izložbe organizirane na tom kampusu. Portret iz 17-og vijeka je napravio jedan od najslavnijih umjetnika na svijetu, Rembrandt Van Rijn.

Umjetničko djelo je veličine 12 sa 13 centimetara, tako da nije iznenađujuće da ga niko nije primijetio. Ali 1998, svećenik David O Connell, tada novi predsjednik Katoličkog univerziteta, ga je otkrio u ormaru u Nugent Hall-u, koje služi kao njegova rezidencija i ured.

Ne vjerujem da je, u 12 godina dok sam bio predsjednik, išta privuklo toliku pažnju tako brzo kao ovo umjetničko djelo, kaže svećenik O Connell.

Dio fascinacije leži u tome gdje je Rembrandtovo djelo pronađeno: u kupatilu.

<!-- IMAGE -->

Otišao sam po toalet papir, i kada sam vidio da ga nema, otvorio sam ormarić, uzeo papir i vidio da okvir viri ispod nekih starih stvari i papira. Izvukao sam ga i vidio ovu sliku. Okrenuo sam sliku i vidio certifikat autentičnosti na poleđini okvira. To je Rembrandtov original, kaže David O Connell.

On dodaje da je to djelo objesio u svojoj spavaćoj sobi i da su prošle godine prije nego je od univerzitetskog arhivara zatražio da pogleda to djelo u njegovoj rezidenciji. Leslie Knoblauch kaže da je to bilo prije godinu dana, dakle, 11 godina nakon što je gospodin OConnell prvi put otkrio djelo.

Poveo me na obilazaik svoje privatne rezidencije i počeo mi pokazivati sva divna umjetnička djela koja su se tamo nalazila. Rekao mi je: Imam ovo djelo, i mislim da je Rembrandt. Rekla sam mu da mislim isto i da bi ga vjerovatno trebali procijeniti, priča Leslie Knoblauch.

Odgovor je bio da je to doista bilo djelo holandskog umjetnika.

Njegova vrijednost u novcu nije toliko mnogo. Mislim da je procjenjeno na oko 4 hiljade dolara, jer ima mnogo ovakvih, ali samo jedno ovdje, kaže David O Connell.

Djelo je sada centralni eksponat izložbe u univerzitetskoj biblioteci koja će biti zatvorena u maju.

A nakon toga: Ove godine napuštam univerzitet, i za djelo ću naći mjesta u svom koferu. Šalim se naravno, ono će biti izloženo negdje na univerzitetu, kaže gospodin O Connell.

Još uvijek nije utvrđeno na koji je način to umjetničko djelo uopće dospjelo u kupatilo. Svećenik O Connell i gospođa Knoblauch se pitaju koja se još blaga možda kriju na kampusu, i gdje.

XS
SM
MD
LG