Linkovi

Toyota povlači 437 hiljada hibridnih vozila


Toyota povlači 437 hiljada hibridnih vozila
Toyota povlači 437 hiljada hibridnih vozila

<!-- IMAGE -->

Japanski proizvodjač automobila, Toyotaje saopćila da će širom svijeta povući 437 hiljada hibridnih vozila kako bi otklonili nedavno utvrdjeni problem sa kočnicama. To je posljednji u nizu sigurnosnih propusta najvećeg proizvodjača automobila na svijetu.

Predsjednik Toyote, Akio Toyoda je danas na press konferenciji u Tokiju rekao da je kompanija odlučila povući četiri modela.

"Želim da svako zna da ćemo mi udvostručiti naše napore na kvalitetu što je životni moto naše kompanije."

<!-- IMAGE -->

Rekao je gospodin Toyoda, objasnivši da su zvaničnici kompanije danas i formalno obavijestili Japansko ministratsvo transporta da povlače Prius, Prius plug-in hybrid, najprodavanije hibridno vozilo na svijetu, i dva druga modela - Lexus HS250h, koji se prodaje u Sjedinjenim Državama i Japanu i Sai, koje se prodaje jedino u Japanu. Prius je povučen i u Evropi.

Opoziv je posljednji u nizu nedavnih potresa koji su pogodili Toyotu, koja je u sred povlačenja više od 7 miliona vozila širom svijeta zbog problema sa podnim podmetačima, koji mogu zaglaviti papučicu od gasa i greške na mehanizmu papučice za gas koja se sporo vraća na početnu poziciju.

<!-- IMAGE -->

Prius nije bio u okviru tog opoziva. Bilo je oko 200 pritužbi u Japanu i Americi na kašnjenje kada se u Priusu pritisne kočnica u hladnim uvjetima i na neravnom terenu. Samo kašnjenje nije ukazivalo na grešku u kočnicama. Iz kompanije kažu da se problem može riješiti reprogramiranjem kompjuterskog programa koji u vozilu kontroliše kočioni sistem.

Predsjednik Toyoda je kritikovan što se uglavnom nije oglašavao tokom dvije sedmice nakon što je 21. januara saopćen problem sa papučicom za gas u Americi, Evropi i Kini. On se u petak izvinio na svojoj prvoj press konferenciji, ali su ga mediji u Japanu kritikovali što nije naglasio koje će korake kompanija poduzeti da povrati povjerenje kupaca širom svijeta. Danas je on djelovao znatno bolje pripremljen i, čitajući nakon japanskog izjavu na engleskom, obećao da će Toyota učiniti sve što je u njihovoj moći da povrate ugled kompanije.

<!-- IMAGE -->

Američki zvaničnici su započeli istragu problema sa kočnicama, za koji se sumnja da je uzrok četiri nesreće koje su završile sa manjim povredama, prema podacima koje je sakupio Američki ured za sigurnost na cestama, koji sada sprovodi istragu. Za sutra je najavljeno i saslušanje u američkom Kongresu. Iz Toyote kažu da suradjuju u istrazi.

Problem sa kočnicama, medjutim, nije ograničen samo na Toyotu. Ford je prošle sedmice saopćio da planira povući 17.600 hibridnih vozila Mercury Milan i Ford Fusion zbog problema u software-u koji vozačima daje lažno upozorenje da kočnice ne rade. Iz Forda kažu da se problem dešava u prenosu izmedju dva kočiona sistema, i da vozila ni u jednom trenutku nisu bez efektivnih kočnica.

XS
SM
MD
LG