Linkovi

Iran: Počeo proces obogaćivanja urana na višem nivou


Iran: Počeo proces obogaćivanja urana na višem nivou
Iran: Počeo proces obogaćivanja urana na višem nivou

Iran je danas počeo proces obogaćivanja urana na višem nivou unatoč međunarodnim diplomatskim naporima da ograniči aktivnosti na nuklernom programu. Proces je, kako prenose iranski državni mediji, počeo u objektu Natanz, uz prisustvo inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju. Prema jučerašnjim informacija iranskih zvaničnika datim inspektorima IAEA, Iran planira obogaćivati uran do 20 procenata kako bi obezbijedio gorivo za medicinski nuklerni reaktor. Obogaćivanje urana do tog nivoa brine zapadne zemlje koje strahuju da bi iranski režim, na kraju mogao kroz isti proces, obogaćivati uran na nivou potrebnom za proizvodnju nuklernog oružja.

<!-- IMAGE -->

Reagirajući na vijest o početku obogaćivanja urana na višem nivou, glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane izjavio je da Sjedinjene Države žele da do usvajanja četvrte runde sankcija dođe narednih tjedana, a ne nakon nekoliko mjeseci. I čelnik ruske nacionalne službe sigurnosti izjavio je da odluka iranskog režima povećava dileme i sumnje u mirnodopski karakter nuklernog programa Irana. Rusija se tradicionalno opirala nametanju sankcija prema Iranu, ali odnedavno i najviši ruski zvaničnici pokazuju znakove spremnosti zauzimanja čvršće pozicije prema iranskom režimu. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je danas da Kina poziva sve strane uključene u proces pregovora o iranskom nuklernom programu da nastave pregovore o mogućoj soluciji. Kina se inače protivi usvajanju dodatnih sankcija prema Iranu. U Parizu su jučer francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američki ministar odbrane Robert Gates izjavili da će Francuska i Sjedinjene Države tražiti usvajanje novih, oštrih sankcija prema Iranu.

Da podsjetimo, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda do sada je usvojilo tri runde sankcija prema Iranu zbog odbijanja iranskog režima da obustavi proces obogaćivanja urana.

XS
SM
MD
LG