Linkovi

Toyota: Izvinjenje zbog opoziva i gubitak milijardi dolara


Toyota: Izvinjenje zbog opoziva i gubitak milijardi dolara
Toyota: Izvinjenje zbog opoziva i gubitak milijardi dolara

Akio Toyoda, predsjednik japanske Toyote, najvećeg svjetskog proizvođača automobila i kamioneta uputio je izvinjenje kupcima zbog opoziva miliona vozila na kojima su uočene nefunkcionalnosti koje ne garantiraju sigurnost tokom vožnje. Prvi čovjek Toyote, predsjednik i izvršni direktor Akio Toyoda, inače unuk osnivača kompanije, rekao je, između ostalog, u prošli petak:

<!-- IMAGE -->

"Izvinjavam se iz dubine srca za sve brige ogromnog broja naših kupaca u velikom broju zemalja."

Toyota je opozvala 8 miliona vozila širom svijeta. Kod jednog broja opozvanih vozila, među njima su i naprodavaniji modeli Camry i Corolla, uočeno je zaglavljivanje papučice gasa uzrokovano podnom prostirkom, a kod mnogo većeg broja nefukcionalnost mehanizma za ubrzavanje zbog kojeg su vozila ubrzavala nekontrolirano. Posljednja Toyotina nevolja vezana je za model Prius sa hibridnim pogonom. Na 270 hiljada modela prodatih u Japanu i Sjedinjenim Državama uočena je greška na mehanizmu koji sprečava blokiranje točkova prilikom naglog kočenja.

Izvinjavajući se, gospodin Toyoda je takođe istakao da je sigurnost vozila i vozača vrhunski prioritet kompanije, te dodao:

<!-- IMAGE -->

"Vozači koji voze Toyote, koje brine sadašnja situacija, osjećaju se uznemirenim, opreznim. Ali, vjerujte nam, Toyotina vozila su sigurna."

Gospodin Toyoda je istakao da kompanija i njeni kooperanti nastoje što je moguće brže otkloniti nedostatak na 4 i po miliona vozila na kojima je uočen problem nekontroliranog ubrzavanja. U servisima Toyotinih prodajnih auto-salona ugrađuje se, praktično 24 sata dnevno, novi dio kojim će biti eliminirano zaglavljivanje papučice. Predsjednik i izvršni direktor Toyote saopštio je da je Toyota riješila problem na kočionom sistemu na Priusima proizvedenim prošlog mjeseca, dok razmatra kako i šta uraditi na modelima proizvedenim i prodatim prije toga.

Prema procjenama, ukupan trošak otklanjanja nedostataka biće oko dvije milijarde dolara za fiskalnu godinu koja se za Toyotu završava 31. marta. Nevolje japanskog giganta uzdrmale su i vrijednost Toyotinih dionica. Ta vrijednost pala je posljednjih tjedana za 22 procenta, umanjivši za milijarde dolara tržišnu vrijednost Toyote kao kompanije.

XS
SM
MD
LG