Linkovi

SAD: Endeavour u svemiru... "snowmagedon" na zemlji


SAD: Endeavour u svemiru... "snowmagedon" na zemlji
SAD: Endeavour u svemiru... "snowmagedon" na zemlji

<!-- IMAGE -->

Američki svemirski brod Endeavour ponovo je u svemiru, na letu ka međunarodnoj svemirskoj stanici. Raketa-nosač lansirana je iz svemirskog centra Kennedy na Floridi jutros po lokalnom vremenu, nakon jučerašnjeg odlaganja uvjetovanog lošim vremenskim uvjetima. Posadu svemirskog broda ovog puta čini 6 astronauta, a na svemirsku stanicu biće isporučeni oprema i dijelovi za posljednju veliku operaciju dogradnje i kompletiranja stanice. Riječ je o robotiziranom poveznom uporištu i kupoli sa 6 prozora na svim stranama kupole, iz čijeg će cetra biti omogućen pogled od 360 stepeni ukolo svemirske stanice. Nakon ove misije koja će trajati, kako je planirano, 13 dana do kraja godine predviđena su još 4 leta svemirskog shuttle-a, a nakon toga programa letova će, kako je predviđeno, biti definitivno obustavljen.

<!-- IMAGE -->

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države i jutros su infomacije vezane za veliku sniježnu oluju koja je od prošlog petka zahvatila šire područje glavnog grada i dijelove saveznih država Virdžinija, Zapadna Virdžinija, Merilend, Pensilvanija, Nju Džersi i Delaver u vrhu svih informativnih emisija radijskih i televizijskih programa i drugih medija.

Na širem vašingtonskom području i okolnim okruzima, gdje je palo u prosjeku oko 60 cantimetara snijega, na desetine hiljada uposlenika državnih službi i agencija, od federalnih do lokalnih, danas ne rade, sve škole, osnovne, srednje i univertiteti su zatvoreni, još uvijek je za avio-saobraćaj zatvoren i vašingtonski aerodrom, gradski metro saobraća samo između stanica koje su pod zemljom, gradski autobuski saobraćaj odgođen je i dalje zbog velikih naslaga leda i snijega na saobraćajnicama. Takođe na desetine hiljada domaćinstava je ostalo bez električne energije i ekipe elektro-disributera rade danonoćno kako bi zamijenili pokidane vodove.

Inače, odd petka do subote popodne palo je, kako gdje, između 50 i 100 centimetara snijega. Predsjednik SAD Barack Obama ovu sniježnu oluju nazvao je „snowmageddon," kombinacijom riječi snijeg i armagedon, pojma koji se u bibliji upotrebljava kada se govori o apokaliptičnom, posljednjem sukobu dobra i zla i kraju svijeta.

Izreku da jedna nevolja nikad ne dolazi sama, kao da potvrđuju vremenske progrone za sutrašnji dan. Naime, meteroolozi najavljuju nove obimne sniježne najave počev od sutra naveče.

XS
SM
MD
LG