Linkovi

Američki senatori u Sarajevu: SAD nisu digle ruke od BiH


Američki senatori u Sarajevu: SAD nisu digle ruke od BiH
Američki senatori u Sarajevu: SAD nisu digle ruke od BiH

SAD snažno podupiru Bosnu i Hercegovinu na njenom putu u euroatlanske integracije. To ne podrazumijeva povećano prisustvo američke administracije, iako i ono dolazi u obzir ako to bude zahtjev nastao konsenzusom svih strana u Bosni i Hercegovini. Ovo su neki od zaključaka američkih senatora koji su danas posjetili Sarajevo.

U najkraćem, posjeta delegacije američkih senatora Bosni i Hercegovini jasan je znak javnosti i političarima da Amerika neće dići ruke od Bosne i Hercegovine. Ipak, da bi politički procesi krenuli naprijed potreban je jači angažman domaćih političara.

<!-- IMAGE -->

Govoreći o tome senator John McCainje, pored ostalog, istakao: „Jedini put sigurnosti i prosperitetne budućnosti jeste evropska i evroatlanska integracija i da se ne gubi vrijeme. Znamo da će uskoro izbori i također smo članove Predsjedništva, s kojima smo se sastali, podstakli da idu ka tome da riješe preostala pitanja koja ostaju i dalje prepreka na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u."

Senator Joseph Lieberman je dodao: „Na našem sastanku sa tri člana Predsjedništva čuli smo da se svi slažu oko cilja, a to je članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Bili su razočarani time što BiH nije dobila pristup MAP-u."

Senatori su se osvrnuli i na propale pregovore u Butmiru koji su se u Bosni i Hercegovni svojevremeno doživjeli kao posljednji snažniji međunarodni angažman oko Bosne i Hercegovine. Sentaori se slažu da će međunarodna zajednica za sljedeći angažman čekati rezultate parlamentarnih izbora.

Gospodin McCain je tim povodom naglasio: „Svi smo bili razočarani stvarima koje su propale u zadnje vrijeme a to su nastojanja gospodina Steinberga i Bildta koji su nastavili da podstiču strane da postignu određena rješenja da BiH može uzeti svoje mjesto u EU i NATO."

<!-- IMAGE -->

Gospodin Lieberman je govoreći o izborima, ocijenio:"Izbori koji će se održati ove godine ovdje u BIH dat će građanima BIH vrlo važnu priliku da odluče. To nije samo izbor između različitih kandidatanego izbor između toga da li želite da zemlja ide nazad ka podjelama i neprijateljstvima ili žele da zemlja ide naprijed ka jedinstvu."

I ovog puta članovi Predsjedništva BiH, pokazali su, nažalost, da im jedinstvenost u stavovima nije vrlina.Senator John McCain je, kao primjer, naveo: „Jedan od predsjednika je rekao da bi trebala biti veća grupa predstavnika iz Europe i SAD i ostalih, a drugi su rekli da to nije moguće. Mi mislimo da bi bila potrebna neka vrsta konsenzusa među trojicom članova predsjedništva a ne da mi tu uskačemo i na neki način diktiramo situaciju."

Kao poseban problem senatori su istakli viškove naouružanja i raširenost mina u Bosni i Hercegovini. Veliku zahvalnost iskazali su narodima Bosne i Hercegovine na podršci američkom angažmanu u misijama u Iraku i Afganistanu.

XS
SM
MD
LG