Linkovi

Washington: Sajam automobila sa eko-tehnologijom


Washington: Sajam automobila sa eko-tehnologijom
Washington: Sajam automobila sa eko-tehnologijom

U Washingtonu je prošle sedmice održan sajam automobila na kojem su svoje najnovije modele predstavila 42 strana i domaća auto proizvođača. Neki od njih koriste takozvanu eko-tehnologiju, koja ne šteti okolini.

Predsjednik i izvršni direktor kompanije Ford, Alan Mulally, kaže:

Ja sam Alan. Ja sam iz Forda. I spreman sam udovoljiti vašim automobilskim potrebama.

<!-- IMAGE -->

On je objavio investicijski plan u vrijednosti od 400 miliona dolara za kojeg kaže da će sljedeća generacija Ford Explorera 25, trošiti manje goriva.

S obzirom na veličinu kompanije i obim proizvodnje, kada smanjenje potrošnje goriva uvedemo za sva Fordova vozila, mi ćemo napraviti značajan korak naprijed na globalnoj uštedi goriva i smanjenju zagadjenosti, kaže Alan Mulally.

Ford upravo završava svoju prvu godinu sa profitom nakon 2005. Kompanija očekuje da će hibridna i električna vozila sačinjavati do 20% ukupne proizvodnje do 2020 godine, u poređenju sa današnjih 3%.

Cynthia Smith iz Potomca u Marylandu je za to zainteresirana.

Htjela bih podržatii tu opciju alternativne energije, kaže ona.

<!-- IMAGE -->

Ali ona nije uvjerena da bi kupila dugo očekivani Chevy Volt, električno vozilo kompanije General Motors koje vozi 64 kilometra prije nego se uključi generator na benzin, kako bi povećao domet.

Ako bih se odlučila na neko dugo putovanje, ne bih kupila automobil sa kojim bi bila 100% ograničena na infrastrukturu koja još nije potpuno uspostavljena. Nisam spremna na takav korak, kaže Cynthia Smith.

Jeremy Stanley iz Fort Washingtona u Marylandu je vlasnik jeep-a Ford Explorer, što je Fordovo najbolje prodavano vozilo. On priznaje da to vozilo mnogo troši, ali da je ipak jako dobro.

Nikada nisam imao problema, nikada se nije pokvarilo. Ja volim da ribarim, i u njega mogu staviti svu svoju opremu. To je dobro vozilo na cesti, kaže on.

Ron Cogan je urednik i izdavač žurnala Green Car. On kaže da se kupcima savjetuje da drže svoje opcije otvorenim u trenucima kada proizvođači počinju izlaziti sa čišćim vozilima koja štede energiju.

Koliko god da vjerujem u električna vozila, to nije jedina tehnologija. Bilo bi neodgovorno ignorirati čisto dizel gorivo u vrijeme kada uvodimo tako važne promjene na smanjivanju potrošnje, kaže Ron Cogan.

<!-- IMAGE -->

Ann Mesnikoff iz grupe Sierra Club kaže da je ohrabrena novim hibridnim i električnim vozilima. Ona međutim kaže da proizvođači moraju i dalje unositi inovacije kako bi smanjili ispuštanja štetnih gasova.

Osim korištenja električnih vozila, mi moramo vidjeti šta industrija može učiniti sa svojim kamionima. Nešto se mora drastično promijeniti kod tih vozila koja mnogo troše, kaže Ann Mesnikoff.

Ona dodaje da, iako će se u cijeloj auto-industriji do 2016 godine zahtijevati novi ekonomičniji standardi potrošnje goriva, pritisak na proizvođače automobila se mora izvršiti sada, kako bi se dodatno smanjilo ispuštanje štetnih gasova.

XS
SM
MD
LG